Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
PowerIndustry-Bulgaria.com Авто Авто
 
PowerIndustry-Bulgaria.com
Secespol
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА Ecology-Bulgaria.comЕКОЛОГИЯ

НОВИНИ

27.02.2020   |   Булгартрансгаз търси изпълнител за изграждане на преносен газопровод до Свищов
27.02.2020   |   МААЕ набира предложения за национални и регионални проекти
27.02.2020   |   Изготвен е Интегриран национален план в областта на енергетиката и климата до 2030 г.
Енергосервиз
Локатор - К
 

Експертно

Търси
Енерджи ревю

Очаквам ръст на интелигентните услуги през 2013 г.

В специално интервю за PowerIndustry-Bulgaria.com и сп. Енерджи ревю Милан Калал, старши анализатор за ЦИЕ, IDC Energy Insigths, коментира развитието на смарт грид мрежите, отбелязва преките ползи от тях и очертава тенденциите в развитието им през годината

Г-н Калал, как изглежда ситуацията със смарт грид мрежите в Югоизточна Европа в сравнение с останалата част на континента?
В периода 2009 – 2012 г. Европейската комисия (ЕК) окуражавше разработката на интелигентни мрежи и интелигентни измервателни сиситеми в страните от общността чрез Третия енергиен пакет. Но съмненията на потребителите и несигурността сред представителите на индустрията забавиха внедряванията.
Като цяло има повече от 220 смарт грид проекта в Европа, или инвестиции от приблизително 5.5 млрд. евро. Проектите не са разпределени равномерно. Повечето са в държавите от Западна Европа, докато страните от Източна изостават.
Компаниите от енергийния сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) планират развитието на интелигентни структури, но интелигентните измервания са все още в етапа на малките пилотни проекти, тестващи различни измервателни и комуникационни технологии. През следващите години ще сме свидетели на все по-интензивно внедряване на интелигентни измервания, тъй като доставчиците на енергия ще се обръщат към тези технологии като средство за модернизиране на мрежите и подобряване на информацията, от която се нуждаят операторите.
 
Какви са най-големите предизвикателства за компаниите от енергийния сектор в момента и как те се справят с тях?
Главните предизвикателства при изграждане на интелигентни мрежи са в следните области: регулации и стимули за въвеждането им; инфраструктура и стартиране на иновационни проекти; стандарти и оперативна съвместимост; ангажираност на потребителите; лично пространство, управление на данните и сигурност.
За да адресира тези предизвикателства, ЕК стартира инициативи, които да подобрят ситуацията, като: разработка на технически стандарти; промени в регулаторната рамка, които да осигурят стимули; стимулиране на иновациите и появата на нови технологии и системи; създаване на гаранции за отворен пазар, базиран на конкуренция, в интерес на потребителите; осигуряване на защита на личните данни и личното пространство на потребителите.
За т. г. са планирани следните задачи: стандарти за интелигентни мрежи; защита на данните, на личните данни и киберсигурност; регулаторни прпоръки и пазарни модели; смарт грид инфраструктури.

В кои области предприемачите намират възможности за принос при интелигентните мрежи?
Проактивните предприемачи (ИКТ производители и доставчиците) могат да спечелят конкурентно предимство чрез разработване на продукти в много сфери: доставчиците на енергия ще продължат да разработват и внедряват приложения, с които клиентите да могат да контролират и управляват консумацията си; някои играчи ще се превърнат в доставчици на енергийни услуги с добавена стойност; доставчиците на дребно ще маркетират пакети с плоски цени; аналитичността ще има централна роля за предвиждане на миграцията на клиентите към друг доставчик или на липсата на платежоспособност; системите за грижа за клиента и остойностяване на консумираните услуги ще трябва да поддържат гъвкави тарифи и методи за начисляване, кратко време от появата на иновации до реализирането им на пазара, намаляване на присъщите разходи за услугите и за усвояването им; само някои компании в сектора на комуналните услуги ще имат необходимите технически средства да се възползват изцяло от потенциала на солиалните медии.

Каква е ползата от смарт грид мрежите за потребителя?
Внедряването на интелигентни мрежи и интелигентни измервателни системи е сериозно финансово и технологично предизвикателство. Но веднъж приключило, ще осигурява ползи, сред които ограничаване повишението цените на електроенергията за крайните потребители чрез използването на нови конкурентни пазарни механизми; засилване на енергийната сигурност; намаляване на енергийното потребление чрез приспособяване на доставките в съответствие с индивидуалните нужди на отделните домакинства; опростяване на процедурите за смяна на енергоразпределителните предприятия.
През т. г. очаквам да видя нарастване броя на ютилити организациите, които искат да предложат "интелигнентни" енергийни услуги с цел увеличаване на новите клиенти и задържането им. Първоначално услугите ще бъдат насочени към предоставянето на потребителите на по-точно фактуриране и прозрачност, увеличен онлайн достъп или достъп чрез смартфон – с допълнително отчитане и инструменти за съвети, базирани на анализи.


Източник: сп. Енерджи ревю   Област: Експертно  

Етикети:   смарт грид   smart grid   интелигентни мрежи   енергийни услуги  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
  

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
   
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2020        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG