Powerindustry Bulgaria  

Започна продажбата на 33% от капитала на ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България

29.10.2012   |   Бизнес
 

Успешно започна първият ден от аукциона на БФБ за предлагане на 33% от капитала на ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България.

В рамките на първия ден бяха продадени 48 074 от ЧЕЗ Разпределение България (или 75.56 % от целия остатъчен пакет) и 560 от ЧЕЗ Електро България (или 33.94% от целия остатъчен пакет). Пазарните поръчки, които бяха по-голямата част от подадените оферти, се удовлетворяваха на цена 1605.85 лв. за акция на ЧЕЗ Разпределение България и 9485.37 лв. за акция на ЧЕЗ Електро България.

Общият брой на сделките, сключени до този момент е 499, като акции са закупили 31 инвестиционни посредника.

„Убедени сме, че сериозният интерес към държавния дял в ЧЕЗ от страна на широк кръг инвеститори ще има дългосрочен положителен ефект върху капиталовия пазар”, отбеляза Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ–София, след приключването на аукциона.

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва шест дружества, като в ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България държавата притежаваше по 33% от капитала, останалите дружества са 100% собственост на ЧЕЗ. Дружествата оперират в Западна България и в областите Плевен и Ловеч.

ЧЕЗ Груп е на българския енергиен пазар от края на 2004 г., когато компанията придоби мажоритарен дял (67%) от трите електроразпределителни дружества в Западна България – Електроразпределение Столично, Електроразпределение София Област и Електроразпределение Плевен, които впоследствие се сляха в едно дружество ЧЕЗ Разпределение България. През 2006 г. компанията разшири присъствието си и в сферата на производството на електроенергия, като закупи 100% от капитала на ТЕЦ Варна.

     
Източник: БФБ; снимка: ЧЕЗ

Ключови думи: Енергетика   електроразпределение   електроснабдяване   ЧЕЗ  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...