Powerindustry Bulgaria  

България, Румъния и Италия могат да станат износители на боклук за Швеция

30.10.2012   |   Бизнес
 

Шведската програма за производство на електроенергия от боклук е изключително успешна, но страната се сблъсква с недостиг на отпадъци и обръща поглед за внос от България, Румъния и Италия, информира на сайта си радио KOSU, цитирано от БТА.

Само 4% от шведския боклук се складира на сметища според шведската агенция за управление на боклука. Заради голямата ефективност на страната да превръща отпадъците в енергия, Швеция започна да внася около 800 хил. тона боклук годишно от други страни.

Норвегия сега плаща на Швеция да поема боклука й. Плановете на Швеция са насочени към България, Румъния и Италия като бъдещи износители на боклук, е посочила старши съветничката в шведската агенция за опазване на околната среда Катарина Остлунд пред Public Radio International - PRI.

В САЩ, където според американската агенция за опазване на околната среда са изхвърлени 250 млн. тона боклук само през 2010 г., едва 34% са рециклирани.

По данни на шведската агенция за управление на боклука страната произвежда електроенергия за около 250 хил. домакинства и захранва една пета от системата за централно отопление.

     
Източник: БТА; снимка: sxc.hu

Ключови думи: отпадъци   електроенергия   околна среда  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...