Powerindustry Bulgaria  

Одобриха проект за изграждането на Южен поток на българска територия

09.11.2012   |   Проекти
 

На последното си проведено заседание Министерски съвет упълномощи министъра на икономиката, енергетиката и туризма да даде разрешение на Български енергиен холдинг да приеме Окончателно инвестиционно решение (ОИР) за проекта Южен поток на територията на България.

Условие за приемането и подписването му е сключването между Булгаргаз и Газпром Експорт на нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г., който да удовлетворява Булгаргаз по критичните, според становището на държавното дружество, въпроси.

Конфигурацията на газопровода е с дължина на основната тръба приблизително 540 км и с отклонение към Провадия от 59 км, три компресорни станции – Варна, Лозен и Расово, със съответни лупинги към основния газопровод, с технически капацитет от общо 63 млрд. куб. м. газ годишно. Приемният терминал и КС Варна са на една площадка. Общата индикативна строителна стойност на проекта е 3 308,65 млн. евро, която ще подлежи на прецизиране и актуализиране с напредването на дейностите по по-нататъшното проектиране и ОВОС.

Предвидено е, че целевият срок за откупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 г., считано от началото на търговската експлоатация на газопровода на българска територия, т. е. това е срокът, в който ще бъдат възстановени всички капиталови разходи за проекта. По отношение на базовия период за достигане необходимото ниво на вътрешната норма на възвращаемост на собствените средства, страните са съгласували той да бъде 25 г., като започва да тече от издаването на разрешение за експлоатация.

Договорката относно финансирането на проекта е особено важна за българската страна, тъй като по този начин на етапа на подготовката и изграждането на газопровода няма да й се налага да изразходва и рискува значителни по размер инвестиционни средства.

Изграждането на газопровода Южен поток е в съответствие с приоритетите в Програмата на Правителството на европейското развитие на България за развитие на енергетиката чрез повишаване сигурността на енергоснабдяването за българската индустрия и население като се диверсифицират източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Международният енергиен проект е подкрепен и в Стратегията за национална сигурност на Република България, приета в началото на м. г. от Народното събрание.

В проекта Южен поток участват държавни институции и държавни и частни фирми от Австрия, Франция, Германия, Италия, Гърция, България, Сърбия, Унгария, Словения и Русия. Основната му цел е, при постигане на приемлива доходност за инвеститорите, да се предоставя природен газ от Русия за удовлетворяване на растящото търсене на природен газ в Европа. Проектът ще стимулира икономически растеж, ще създаде нови работни места в България, ще увеличи гъвкавостта и надеждността на доставките у нас и в Европа.

     
Източник: МС; снимка: sxc.hu

Ключови думи: Южен поток   газопровод   проекти  

Област: Проекти  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...