Powerindustry Bulgaria  

Изграждат плаваща електроцентрала край Русе

14.11.2012   |   Проекти
 

Софийска фирма възнамерява да изгради плаваща електроцентрала по р. Дунав край Русе. Документацията на проекта е подадена за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда на Регионалната инспекция по околната среда и водите в града.

Плаващата електроцентрала ще произвежда ток чрез задвижвани от течащата вода гребни колела. Съоръжението ще преобразува скоростта на течението на реката в механична и след това в електрическа енергия чрез електрогенератор. Тя ще бъде с мощност 150-200 kW.

Плаващата електроцентрала ще представлява тип "понтон", постоянно закотвен във водната площ. Тя ще бъде с дължина 11 метра, с ширина 9 метра и общо тегло от 39 тона.

Съоръжението е проектирано да работи при скорост на течението на водата от 3,6 до 5,6 км/час. То ще може да бъде премествано в зависимост от нивото на реката в район с по-подходящо течение.

При появата на ледоход електроцентралата няма да функционира. Участъкът, в който ще бъде изградена електроцентралата, е близо до град Мартен, и е по препоръка на агенцията Проучване и поддържане на река Дунав.

     
Източник: БТА; снимка: sxc.hu

Ключови думи: енергетика   електроцентрали   електрогенератор   електрическа енергия  

Област: Проекти  

Енерджи ревю

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...