Powerindustry Bulgaria  

Министрите на икономиката на България и Турция обсъдиха енергийни въпроси в Истанбул

19.11.2012   |   Бизнес
 

"Диверсификацията на източниците на природен газ е от решаващо значение за енергийната независимост. Основен приоритет за нас е местният добив на газ. Именно той ще подобри конкурентоспособността на българската икономика", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който заедно с финансовия министър на Турция Мехмед Шимшек участва в заключителния панел на енергийния и икономически форум, организиран от Атлантическия съвет на Съединените щати.
 
Министър Добрев представи пред участниците във форума и основните усилия на правителството за запазване на финансова стабилност и гарантиране на устойчив растеж. "България е една от трите държави в ЕС, заедно с Дания и Швеция, изпълнила Маастрихтските критерии. Страната е и една от осемте държави в ЕС, които са постигнали икономически ръст на годишна база за периода юли-септември. Подобряването на достъпната цена на енергийните ресурси е един от най-големите стимули за икономическо развитие, защото то прави предприятията по-конкурентоспособни", посочи Добрев.

В рамките на посещението си в Истанбул министър Добрев се срещна с министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и постави пред него въпроса за строителството на топлоелектрическа централа край Резово.

„Обезпокоени сме от новината и се надяваме, ако има инвестиционни намерения, те да бъдат подложени на обстойна проверка по ОВОС”, каза министър Добрев пред своя турски колега. От своя страна г-н Йълдъз увери своя гост, че опазването на околната среда е от първостепенна важност. "Никакъв проект няма да бъде реализиран, ако няма положителна екологична оценка за него", увери го той.

     
Източник: МИЕТ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: енергетика   диверсификация   природен газ   инвестиционни намерения  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...