Powerindustry Bulgaria  

Започна процедурата за ОВОС при изграждането на нова ядрена мощност АЕЦ Козлодуй

27.11.2012   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 26 ноември т. г. АЕЦ Козлодуй – Нови мощности подписа договор с избрания изпълнител за извършване на оценка на въздействието върху околната среда и изготвяне на Доклад за ОВОС на инвестиционно предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй.

Докладът за ОВОС трябва да оцени въздействието върху околната среда от изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй, като отчете и кумулативния ефект от съвместната експлоатация на всички съоръжения, намиращи се на нея. В обхвата на Доклада влиза и оценка на евентуалното трансгранично въздействие, както и оценка за степента на въздействие на инвестиционното предложение върху защитени територии, намиращи се в съседство.

В процедурата по избор на изпълнител на ОВОС, проведена от АЕЦ Козлодуй – Нови мощности, взеха участие общо седем кандидати. След подбор до участие във втория етап – представяне на оферти, бяха допуснати трима от кандидатите. Офертите бяха предмет на комплексна оценка от експертна комисия, която предложи кандидати, с които да бъдат проведени преговори за уточняване на параметрите на договора за изпълнение.

 В резултат на преговорите, за изпълнител бе избран българо-испанския консорциум Дикон-Аксиона Инж., учреден от българската Дикон Груп и испанската АКСИОНА Инхениериа – консултантски компании с богат опит и обширна експертиза в области, включващи проучвания на околната среда, екологични оценки и оценки на въздействието върху околната среда, в това число и на обекти от ядрения енергиен сектор, мониторинг и управление на околната среда по време на строителство и др.

Предвижда се изпълнението на проекта да продължи между девет и дванадесет месеца. Стойността на дейностите по ОВОС е около 2 млн. лв. По време на изпълнението на дейностите по ОВОС ще бъдат ангажирани повече от 40 утвърдени български експерти, както и международни специалисти от Испания, Чехия и Румъния.

С възлагането на този договор приключват процедурите по избор на изпълнители за цялостното предпроектно проучване, което да даде възможност на проектната компания да предложи на Българския енергиен холдинг и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма достатъчно данни, за да може правителството да вземе информирано решение относно изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй.

     
Източник: АЕЦ Козлодуй

Ключови думи: АЕЦ   енергетика   екология   ОВОС   околна среда   оценка за въздействие  

Област: Проекти  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...