Powerindustry Bulgaria  

Топлофикация Сливен с иновативна технология за събиране на летяща пепел

27.11.2012   |   Реализации
 

Топлофикация Сливен оползотворява крайните продукти от изгарянето на въглищата, които ползва за гориво в котлите. Вместо да се депонира, пепелта от изгарянето се превръща в суровина, продава се и носи икономически и екологични ползи. Този процес топлофикационното дружество реализира от две години.

Първоначално е внедрена инсталация за сухо отделяне на пепелината от електрофилтри. Едно от екоизискванията към дружеството е отпадъкът да бъде депониран в специални депа край предприятието.

Иновативната технология постига троен ефект – екологичен, защото не допуска еко-замърсявания; икономически – носи приходи в топлоцентралата, които позволяват поддържането на ниски цени за топлоенергията. В същото време има и голяма полза за производителите на бетон, които снижават себестойността на продукта, но повишават неговите параметри.

Всеки месец над четири хил. тона летяща пепел, уловени преди комините на ТЕЦ Сливен, се транспортират към Девня Цимент и бетоновите възли в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Златна Панега и др. Очаква се количествата пепелина, която сливенската топлофикация предлага на пазара, да нараснат. Сертификат, издаден от Научноизследователския институт по строителните материали, удостоверява, че летящата пепел от ТЕЦ Сливен съответства на всички изисквания за влагане в строителните материали, които са в сила за страните от Европейския съюз. Остатъчният твърд продукт от изгарянето на въглищата е доброкачествен.

Широкото приложение на пепелината и търсенето й на пазара превръща инсталацията за събиране и влагане на летяща пепел в една от най-удачните инвестиции в българската промишленост през последните години. Чрез разработването и внедряването на авангардни технологии ръководството на ТЕЦ Сливен изпълнява поетите ангажименти – да изправи на крака топлофикацията.

     
Източник: sliven.net; снимка: ТЕЦ Сливен

Ключови думи: пепел   екология   енергетика   топлофикация   промишленост  

Област: Реализации  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Реализации

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...