Powerindustry Bulgaria  

Лиляна Павлова направи първа копка на Южен поток от името на България

07.12.2012   |   Събития
 

На 7 декември, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участва в церемонията по първа копка на газопровода Южен поток от страна на българското правителство. На събитието в руския град Анапа присъства и президентът на Руската федерация Владимир Путин.

Южен поток (South Stream) е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на синьо гориво по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Предвижда се газопроводът да се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб. м.

Първата тръба ще заработи през декември 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб.м. газ) през 2018-2019 г. Приблизителната цена на Южен поток е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

На 15 ноември т. г. България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода Южен поток, който ще минава през територията на страната. Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на Газпром Алексей Милер.

Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро.

     
Източник: МРРБ; снимка: Газпром

Ключови думи: енергетика   тръбопровод   природен газ   газопровод   Южен поток   South Stream  

Област: Събития  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Събития

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...