Powerindustry Bulgaria  

Иновативна технология за добив на въглищни залежи получава европейско финансиране

11.12.2012   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В продължение на година екип от експерти от пет европейски държави проучи залежите в Добруджанското въглищно находище в Североизточна България и възможностите за разработване на подземна въглищна газификация в България. В началото на декември т.г. в София се състоя и заключителната конференция на изследователския проект.

По време на семинара бяха представени икономическата и екологична оценка от проучването и предпоставките за разработване на технологията, която би подобрила съществено енергийния баланс на страната. Това е първият български проект, финансиран по програма на Изследователския фонд за въглища и стомана (RFCS) на Европейската комисия. Той ще бъде разработен като пилотен за цялата Общност през 2013 г. Общата стойност е 3,06 млн. евро, като фондът предоставя безвъзмездно 60% от сумата.

Технологията позволява добив на залежи от въглища на дълбочина над 1200 метра, които не могат да бъдат оползотворени с помощта на стандартните методи. Газификацията под земята осигурява извличане на синтетичен газ на повърхността, който може да се използва за производството на топло- или електроенергия, като в освободеното пространство се съхранява отделения въглероден диоксид. Методът предоставя и възможности за контрол и на замърсяване на въздуха с емисиите на сяра и азотни оксиди. По този начин процесът е безвреден и за околната среда.

Освен компанията Овергаз, която е координатор на инициативата, програмата се осъществява от консорциум от осем партньори - Университета в Лийдс, Техническия университет в Лисабон, БАН, гръцкия Център за научни изследвания и технологии в Атина, Института по геонауки в Потсдам (Германия), както и две компании с опит в областта на въглищната газификация – немската DMT и британската UCG Engineering.

     
Източник: Овергаз

Ключови думи: енергетика   добив на въглища   природен газ   топлоенергия   електроенергия  

Област: Проекти  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...