Powerindustry Bulgaria  

9.3% намаление на цената на природния газ предлагат Булгаргаз

11.12.2012   |   Събития
 

„Намалението на цената на природния газ с 20%, което договорихме с руската страна, означава 300 млн. долара спестени разходи за българския бизнес”, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва на дискусия за цената на природния газ.

По неговите думи поевтиняването на суровината ще се отрази и върху крайната цена на парното. Вчера Булгаргаз внесе заявление в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в което предлага намаление на цената на газа за първото тримесечие на 2013 г. с 9.3%.

„Това се равнява на 660.64 лв. за 1000 куб. м. В момента природният газ у нас струва 728.34 лв., което включва и отстъпката от 11%, договорена през месец април. Без договореното с руската страна поевтиняване на горивото, Булгаргаз щеше да поиска от ДКЕВР да утвърди цена на природния газ от 817.69 лв. за първите три месеца на следващата година”, уточни Добрев.

Според министър Добрев от първото тримесечие на 2013 г. България ще получава природен газ директно от Газпром Експорт. По сега действащия договор 98% от горивото се доставя чрез посредници.

„Местната суровина е с около 35% по-евтина от вноса и усилията на държавата са насочени към увеличаването на това производство. За тази година се очаква то да е 490.1 млн. куб. м. Благодарение на находището в Девенци, от което в средата на следващата година трябва да започне добив, местното производство през следващата година трябва да достигне 574.7 млн. куб. м, а през 2014 г. - 655.8 млн. куб. м. Това е малко над 20% от вътрешното ни потребление”, допълни министърът.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че поевтиняването на природния газ за крайния потребител ще бъде по-голямо от предложените от Булгаргаз 9.3%. Конкретните числа ще станат ясни в края на следващата седмица.

     
Източник: МИЕТ

Ключови думи: енергетика   природен газ   находища   ДКЕВР  

Област: Събития  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Събития

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...