Powerindustry Bulgaria  

Завод за газобетонови блокчета от отпадъчна пепелина ще се строи до ТЕЦ Бобов дол

12.12.2012   |   Проекти
 

Завод за газобетонови блокчета, който ще използва изцяло отпадъчната пепелина след изгарянето на въглищата в ТЕЦ Бобов дол и гипса, който се получава от сероочистващата инсталация, ще бъде изграден след спечелен проект с европейско финансиране. Това съобщи изпълнителният директор на централата Владимир Владимиров.

"Първоначалните проучвания сочат, че себестойността на газобетонните блокчета ще бъде конкурентноспособна на пазара, а същевременно те ще отговарят на изискванията за строителство", посочи Владимиров и уточни, че за продукцията ще бъдат търсени пазари и извън страната. В зависимост от режима на работа, в завода ще бъдат наети около 30-40 души. "Капацитетът на производство на завода ще бъде 150 хил. куб. метра газобетонови блокчета годишно", каза още Владимиров.

Изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов дол съобщи още, че стойността на проекта е близо 8 млн. лв., като централата има подписан договор с министерството на икономиката, енергетиката и туризма за 50% безвъзмездно осигуряване на средства по технологичното оборудване. Срокът за изграждането на проекта е 24 месеца.

"Надявам се, че в началото на следващата година ще започнем изкопни работи и самото изпълнение на проекта", допълни Владимиров.

     
Източник: БТА; снимка: sxc.hu

Ключови думи: ТЕЦ   газобетонови блокчета   отпадъчна пепелина   сероочистваща инсталация   енергетика  

Област: Проекти  

Енерджи ревю

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Проекти

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...