Powerindustry Bulgaria  

Избрана е технологията за екологизация на ТЕЦ Варна

13.12.2012   |   Бизнес
 

Избрана е технологията за екологизация на трите блока на ТЕЦ Варна, а идейният проект, разработен от фирма Атомтоплопроект, е предоставен за информация на ДКЕВР. Това съобщи пред Радио Фокус-Варна изпълнителният директор на дружеството Камен Бошнаков.

Проектът ще бъде представен в Прага на Надзорния съвет на компанията ЧЕЗ, чиято собственост е дружеството. Той да даде разрешение, за да бъде изпълнена инвестицията. Камен Бошнаков каза още, че по проекта за екологизация на ТЕЦ Варна работят специалисти от варненската топлоцентрала и от ЧЕЗ Прага.

По проекта ще бъдат екологизирани 4-ти, 5-ти и 6-ти блок на ТЕЦ Варна. Според ръководството на централата, екологизирането и на шестте блока е икономически необосновано, защото през последните години възобновяемите източници заемат все по-голям дял от енергийния пазар. Останалите три блока вероятно ще бъдат демонтирани след изтичане на дерогацията в края на 2015 г.

Работата по реализация на проекта ще започне в началото на 2013 г. и ще продължи до края на 2015 г., като блоковете ще бъдат екологизирани последователно. С екологизацията на ТЕЦ Варна ще бъдат изпълнени изискванията на Директива 2001/80/ЕС на Европейския съюз, които са залегнали в присъединителния договор на България.

     
Източник: Агенция Фокус; снимка: ЧЕЗ

Ключови думи: ТЕЦ Варна   Атомтоплопроект   топлофикационни дружества   въглеродни емисии  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...