Powerindustry Bulgaria  

Откриха инсталацията за преработка на радиоактивни води в ДП РАО

15.12.2012   |   Събития
 

Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО) финализира проект, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, за изграждане на инсталация, която преработва радиоактивни води, съобщи регионалният сайт Kozloduy-bg.info.

Инсталация Дунав представлява филтърна каскада, която има за цел да очисти радиоактивните води от соли, борна киселина, неразтворимите частици и всички примеси, като в края на процеса се акумулира чиста обезсолена вода. Производителността на инсталацията е 550 литра за час пречистена вода, а изграждането и  струва два милиона евро.

Началото на проекта е дадено през август 2004 г. година, когато възложител е АЕЦ Козлодуй.

"В продължение на осем години е имало забавяне на проекта и реално през юли 2012 г., когато ние поехме управлението му, имаше да се монтира оборудване – основно и спомагателно, и да се правят редица проби. Радвам се, че в такива кратки срокове успяхме да извършим всичко нужно и сега можем да се похвалим, че сме приключили първия от много проекти, които касаят извеждането от експлоатация и които се финансират от ЕБВР чрез фонд Козлодуй”, каза Дилян Петров, изпълнителен директор на ДП РАО.

По време на откриването бяха представени инсталацията и нейните основни функции. В Козлодуй пръсъства и екип от основните изпълнители - ЗАО Атомстройекспорт, които с помощта на технолози от ГУП МосНПО Радон са работили по проекта.

     
Източник: Kozloduy-bg.info; снимка: ДП РАО

Ключови думи: АЕЦ Козлодуй   ДП РАО   Атомстройекспорт   радиоактивни отпадъци  

Област: Събития  

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Събития

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...