Powerindustry Bulgaria  

Приключи проверката на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй от европейски експерти

19.12.2012   |   Бизнес
 

На 13 декември т. г. в АЕЦ Козлодуй приключи мисията OSART на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). По време на мисията, която започна на 26 ноември, бе направен преглед на експлоатационната безопасност на 1000-мегаватовите 5 и 6 блок на базата на стандартите за безопасност на Агенцията. Тринадесетте експерти от екипа на МААЕ осъществиха задълбочена проверка в девет области - Управление, организация и администрация, Обучение и квалификация, Експлоатация, Ремонт, Инженерно осигуряване, Експлоатационен опит, Радиационна защита, Химия, Аварийно планиране и аварийна готовност.

На заключителната среща с ръководството на централата и с партньорите от АЕЦ, работили в областите на проверката, присъстваха д-р Сергей Цочев – председател на Агенцията по ядрено регулиране, и Владимир Уручев – заместник-председател на Съвета на директорите на АЕЦ Козлодуй и депутат в Европейския парламент.

Специални благодарности бяха отправени към екипа на Международната агенция за обективността и атмосферата на взаимно сътрудничество по време на проверката.

Предварителен доклад, съдържащ основните наблюдения и заключения на експертите на МААЕ, беше предаден от ръководителя на екипа Габор Вамош на изпълнителния директор на атомната електроцентрала. В него под формата на Технически бележки са обобщени направените препоръки, предложения и констатираните добри практики и силни страни. Финалният доклад от мисията OSART ще бъде предоставен на правителството на Република България в тримесечен период.

Програмата OSART (Operational Safety Review Team – Екип за преглед на експлоатационната безопасност), е създадена от МААЕ през 1982 г. В рамките й на държавите членки се предоставят консултации и помощ за повишаване на безопасността на атомните централи. Мисията в АЕЦ Козлодуй бе 174-та поред от стартирането на Програмата.

     
Източник: АЕЦ Козлодуй

Ключови думи: енергетика   АЕЦ Козлодуй   OSART   МААЕ   радиационна защита  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...