Powerindustry Bulgaria  

Мечел продава 100% от акциите си в Топлофикация Русе

21.12.2012   |   Бизнес
 

Мечел обяви продажбата на 100% от акциите си в Топлофикация Русе. Сумата на сделката е 27.7 млн. евро, определена на база стойността на акционерния капитал. Новият собственик Топлофикация Плевен приема условията, сред които е и осъществяването на инвестиционната програма на дружеството.

Заедно с това трябва да бъдат изплатени и задълженията на ТЕЦ - Русе към Мечел-Карбон за доставените по-рано въглища в размер на 18.8 млн. долара.

За реализирането на сделката е необходимо да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. Финансови консултанти на Мечел по сделката са ВТБ Капитал и ЮниКредит Банк, а юридически консултант е компанията CMS. Продажбата на ТЕЦ - Русе съответства на новата стратегия на Мечел, предвиждаща развитие на приоритетни направления в бизнеса, укрепване на лидерските позиции в производството на суровини за металургията, утвърждаване на позициите на пазара на строителна продукция, увеличаване на дела на пазарите на стомана.

През 2011 година ТЕЦ - Русе е произвела 388 гигаватчаса електричество и 236 хил. гигакалории топлоенергия. По този начин е осигурен приход от 44,1 млн. евро и 4,2 млн. евро EBITDA. Към 31 юли 2012 г. ТЕЦ Русе има към 300 работници.

Според вицепрезидента на Мечел по финансовите въпроси Станислав Площенко средствата от продажбата ще бъдат използвани за изплащане на задължения на групата.

     
Източник: Русеинфо; снимка: Топлофикация Русе

Ключови думи: Топлофикация   енергетика   енергиен пазар  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...