Powerindustry Bulgaria  

Експлоатацията на междусистемната газова връзка със Сърбия трябва да започне през 2015 г.

09.01.2013   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

До средата на 2015 г. трябва да започне експлоатацията на българо-сръбската газова връзка. Това стана ясно по време на пресконференция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по повод приключването на предпроектното проучване на интерконектора, финансирано от ОП Регионално развитие. В срещата с медиите участваха зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова, както и ръководителите на проектите за предпроектно проучване и за същинското изграждане на тръбата Евгени Консулов и Светлана Маринова.

Според зам.-министър Харитонова изграждането на българо-сръбската връзка ще свърже българската газопреносна система с газовия хъб в Баумгартен, Австрия и с газохранилищата в Унгария и ще осигури реална диверсификация на доставките на синьо гориво. Интерконекторът е фактор за повишаване сигурността на доставките както за българските потребители, така и за тези в Централна Европа.

В резултат на предпроектното проучване е избран вариант на трасе на газопровода на българска територия, който е дълъг 61.6 км и преминава през общините Костинброд, Божурище, Сливница и Драгоман и завършва на българо-сръбската граница при Калотина. Минималният капацитет на тръбата е 2 млрд. куб. метра годишно.

Същинското изграждане на съоръжението ще се финансира с 48 млн. евро от ОП Конкурентоспособност, стана ясно още по време на пресконференцията. Неотдавна България и Сърбия подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на проекта и съгласуваха сроковете за пускането му в експлоатация.

     
Източник: МИЕТ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: енергетика   проекти   газ   газови връзки  

Област: Проекти  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...