Powerindustry Bulgaria  

Чуждестранни компании вече проявяват интерес за разработването на блок Терес

21.01.2013   |   Бизнес
 

“Вече има една световноизвестна компания, закупила документи за участие в конкурса за търсене и проучване на блок Терес”, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на семинар за отчитане дейността на Единния орган за управление на подземните богатства във Велинград. По неговите думи това дава основание да се очаква успешен край на конкурса. Оферти за него се приемат до 27 май т. г.

Правителството взе решение за откриване на конкурс за блок Света Марина и се очаква публикуването му в официалния вестник на ЕС. В средата на годината ще започне местен добив от находище Девенци, където концесионер е Дайрект Петролеум.

Местният добив е с около 35% по-евтин от вносната алтернатива, отбеляза министър Добрев. Освен това, концесионните плащания в този сектор започват от 2% и стигат до 30% от добива. Така например за блок Хан Аспарух още на втората година от добива това плащане ще достигне 30%.

През миналата година местният добив на газ надмина 490 млн. куб. м, а за тази се очаква той да е около 574 млн куб. м. По прогнозни данни следващата година той ще бъде повече от 655 млн. куб. м.

В края на 2012 г. в страната са в сила 194 разрешения за търсене и проучване и 481 концесии за добив на подземни богатства. През миналата година приходите от проучвания и концесии достигнаха близо 186 млн. лв., което включва и бонуса от 40 млн. евро при подписване на договора с Тотал. Това е трикратно увеличение спрямо 2011 г., когато приходите са били 63 млн. лв. Средното им равнище през 2010 и предходните години е около 40 млн. лв. Значителните приходи, които получват общините от тази дейност, бяха изтъкнати като едно от основните постижения на променения Закон за подземните богатства.

През изминалата година по това перо местната власт е получила 34.5 млн. лв. Парите се използват за изпълнение на инфраструктурни проекти, съфинансиране по европейски програми, благоустрояване и други дейности от полза за местната общост.

     
Източник: МИЕТ

Ключови думи: енергетика   добив на газ   природен газ   подземни богатства  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...