Powerindustry Bulgaria  

Местният добив и диверсификацията на доставките са стратегически за България в газовата област

05.02.2013   |   Събития
 

„В газовата област България има две стратегически цели – развитие на местния добив и диверсификация на доставките”, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на откриването на първата регионална газова конференция Газови перспективи.

Той подчерта, че вече три компании са закупили документи за участие в конкурса за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок Терес в Черно море. „По-малко от месец след началото му, конкурсът предизвика интерес на две европейски и една американска фирма, които са сред лидерите в бранша”, допълни министър Добрев.

Позитивни нагласи за увеличаване на местния добив се възлагат и на проучванията в Блок Хан Аспарух, където работи консорциум между Тотал, ОМВ и Репсол.

Конкурсното изискване за минимална работна програма бе за 1 сондаж на 5 хил. м дълбочина, докато спечелилият титуляр ще направи два сондажа – на 5 и на 6 хил. м, уточни министър Добрев. С това проучването може да се превърне в една от най-големите инвестиции в България – между 1 млрд. лв и 1 млрд. евро, поясни още министърът.

В края на миналата година правителството взе решение и за обявяване на конкурс за търсене и проучване в Блок Света Марина. Очаква се публикуването на обявата в Официалния вестник на ЕС, което ще даде реален старт на процедурата.

„Местният добив е с 35% по-евтин от вноса и увеличаването му влияе пряко върху конкурентоспособността на икономиката и жизнения стандарт на битовите потребители. Изграждането на Южния газов коридор има сериозна роля за диверсификация на източниците на природен газ”, отбеляза министър Добрев. 

В момента съществуват две възможности за неговото трасе – през България, Румъния, Унгария и Австрия (Набуко запад) или през Гърция и Италия (ТАБ). Решението кой маршрут ще бъде избран се очаква до края на юни от консорциума Шах Дениз 2, който вече сключи споразумение за придобиване на 50% дял от Набуко интернешънъл.

Според министър Добрев по-добрата алтернатива за България е изборът да падне върху Набуко запад и като председател на политическия комитет на Набуко нашата страна ще работи активно за тази перспектива. Един от сериозните аргументи в тази посока, според министър Добрев, е, че Набуко запад осигурява достъп до многократно по-голям пазар в сърцето на Европа, в сравнение с ТАБ, който преминава през периферна част от континента.

     
Източник: МИЕТ

Ключови думи: газ   газова конференция   газови перспективи   енергетика  

Област: Събития  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Събития

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...