Powerindustry Bulgaria  

ДКЕВР обсъди проектонаредба за газа

25.02.2013   |   Събития
 

На 22 февруари т. г. ДКЕВР проведе обществено обсъждане на проекта за наредба за регулиране на цените на природния газ.

С проекта на наредбата се регламентират: методите за регулиране на цените на природния газ, правилата за тяхното образуване или определяне и изменение, редът за предоставяне на информация, внасяне на предложенията за цените и за тяхното утвърждаване, начинът за компенсиране на разходи на енергийните предприятия, произтичащи от наложени им задължения по Закона за енергетиката, условията и реда за образуване на цените за присъединяване към мрежите, както и условията и редът за образуване на цените за достъп и пренос на природен газ през преносни и/или разпределителни мрежи.

В проекта са запазени методите на ценово регулиране и основните моменти в процедурата по утвърждаване на цени, възприети в действащата в момента Наредба за регулиране на цените на природния газ, която е приета през 2004 г. и е изменяна през 2007 г. и 2010 г.

Нов момент в проекта е създаването на нова глава "Изменение на цените при основните методи на регулиране", в която детайлно са посочени различните видове корекции на цените по време на регулаторния период, извършвани при отчитане на резултатите от дейността на енергийните дружества. Предвидени са възможности за извършване на корекции при регулиране на цените чрез метода "норма на възвръщаемост на капитала" при кумулативното наличие на обстоятелства, чието настъпване не е могло да бъде предвидено при утвърждаването на цените и води до съществено изменение на утвърдените им ценообразуващи елементи и на финансовото състояние на енергийното предприятие. 

В проекта за наредба се въвежда и задължението за прилагане на входно-изходна тарифна система при образуване на цени за достъп и пренос на природен газ по газопреносните мрежи.

     
Източник: ДКЕВР

Ключови думи: ДКЕВР   природен газ   електроразпределение  

Област: Събития  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Събития

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...