Powerindustry Bulgaria  

Парламентът прие решение срещу строителството на АЕЦ Белене

27.02.2013   |   Бизнес
 

Мнозинството в Народното събрание гласува срещу строителството на АЕЦ Белене със 114 гласа "за" и 40 "против", съобщи БГНЕС. Гласуването се проведе във връзка с резултатите от референдума за бъдещето на ядрената енергетика и изграждането на нова ядрена централа, който се състоя през януари.

Депутатите подкрепиха и гласуваха проекта за решение на Синята коалиция за спиране на проекта за строителството на нова ядрена централа на площадка Белене и за окончателното му прекратяване.

В решението е записано, че НС настоява за ускоряване на процедурите по удължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй и препоръчва на правителството да обяви открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка Козлодуй.

Отпадна точка 3 от решението правителството да обяви открит международен търг за продажба на поръчаното, заплатено и произведено оборудване за новата централа.

Представители на БСП завиха, че гласуването е невалидно, ще оспорят легитимността на решението и ще рестартират проекта в следващия парламент.

     
Източник: БГНЕС; снимка: Росатом

Ключови думи: АЕЦ Белене   АЕЦ Козлодуй   ядрена енергетика  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...