Powerindustry Bulgaria  

Европейският парламент гласува резолюция за безопасността на ядрената енергетика

13.03.2013   |   Бизнес
 

Компаниите, управляващи атомни електроцентрали, трябва да извършат всички подобрения на безопасността, които се препоръчват от оценките на риска на ядрените реактори в ЕС, и да покрият разходите, за които са отговорни в случай на инцидент, заявяват депутатите от Европейския парламент в проект за резолюция, който бе обсъден в пленарна зала на 11 март и се гласува днес, 13 март.

Инцидентите в атомни електроцентрали, независимо дали са причинени от човешка грешка или от природно събитие като земетресение, представляват сериозна заплаха за общественото здраве, се казва още там.

В отговор на инцидента във Фукушима, Япония, през март 2011 г., бяха проведени оценки (стрес тестове) на способността на атомните електроцентрали в Европа да устоят на природни катаклизми. След проверката на 145 реактора в 15 страни-членки заключението е, че почти всички АЕЦ имат нужда от подобрения на безопасността, като разходите могат да достигнат до 25 млрд. евро.

Комисията по промишленост, изследвания и енергетика прие предложение за резолюция на 24 януари т. г., което приканва страните-членки незабавно да пристъпят към подобряване на безопасността на реакторите. Разходите следва да бъдат поети от компаниите, управляващи атомните електроцентрали, а не от данъкоплатците, заявява текстът. Освен това депутатите призовават за нови предложения до края на т. г. за регламентиране на въпроса за застраховането и отговорността при ядрени инциденти.

Европейската комисия планира да представи доклад през юни 2014 г. за степента на изпълнение от страните-членки на препоръките в стрес тестовете.

     
Източник: Европейски парламент

Ключови думи: атомни електроцентрали   стрес тестове   ядрени реактори  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...