Powerindustry Bulgaria  

ЕК разяснява политиките за енергетика до 2030 г.

27.03.2013   |   Бизнес
 

Европейската комисия представи разяснения, свързани със изготвянето на рамката за политиките в областта на енергетиката за 2030 г. Осигуряването на енергийни доставки и подпомагането на растежа, конкурентоспособността и заетостта посредством високотехнологичен и ефективен спрямо разходите подход са сред основните цели, които трябва да бъдат постигнати с изготвянето на конкретните условия.

Сред най-важните промени, които са заложени в рамката, са нови аспекти на развитието на технологиите, водещи до производството на нови видове енергия, развития по отношение на цените и развития в областта на изследователската дейност.

Сегашната рамка на политиката се основава на три водещи цели, които трябва да бъдат постигнати в ЕС до 2020 г. - намаление с 20% на емисиите на парников газ (ПГ) в сравнение с нивото от 1990 г; дял от 20% на възобновяемите енергийни източници в използваната енергия; икономии от 20% на потреблението на първична енергия (в сравнение с предвижданията преди споразумението за целите в областта на климата и енергетиката за 2020 г.).

Зелената книга открива консултации със заинтересованите страни по въпроси, важни за рамката за 2030 г., които включват какви поуки могат да се извлекат от опита, натрупан до момента; какви цели на енергетиката могат да бъдат определени и как може да се осигури съгласуваност между различните инструменти на политиката.

Сценариите, представени в пътната карта за енергетиката до 2050 г. и пътната карта за ниска въглеродна интензивност предвиждат емисиите на ЕС на ПГ трябва да намалеят с 40% под нивата от 1990 г., за да се постигне намаляване на ПГ с 80—95 % до 2050 г.

Очаква се постигането на по-голям дял на възобновяемата енергия, подобряване на енергийната ефективност и по-добра и по-интелигентна енергийна инфраструктура са вариантите „без съжаления“ за трансформирането на енергийната система на ЕС.

     
Източник: ЕК; снимка: sxc.hu

Ключови думи: Зелена книга   енергетика   енергийна ефективност  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...