Powerindustry Bulgaria  

Европейската комисия проверява българския енергиен сектор

10.04.2013   |   Бизнес
 

На 9 април Европейската комисия (ЕК) потвърди пред Министерски съвет и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за започващата проверка на българския енергиен сектор. Тя ще стартира от следващата седмица и ще бъде ръководена от представители на Генерална дирекция Енергетика на ЕК.

Експертите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на българския енергиен сектор, като целта е да бъдат идентифицирани най-важните проблеми. В нейния ход експертите на ЕК ще проведат двустранни срещи с екипите на МИЕТ, ДКЕВР и мениджъри на големи дружества от бранша.

Проверката ще се фокусира върху ключови теми като правомощията и независимостта на националния регулатор, БЕХ и ролята му на българския енергиен пазар, структурата и дейността на националния електроенергиен пазар, структурата и дейността на националния газов пазар, като се има предвид диверсификацията и спецификите на производството на газ и механизмите на ценообразуване в енергетиката.

Проверката беше договорена по време на посещението на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.

     
Източник: МИЕТ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: енергетика   МИЕТ   ДКЕВР   енергиен сектор   диверсификация  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...