Powerindustry Bulgaria  

Реализация на мерки по енергийна ефективност в Топлофикация Русе

17.04.2013   |   Инвестиции
 

Държавна приемателна комисия, назначена със заповед на директора на Дирекция за национален строителен контрол прие в експлоатация площадковия газопровод и горивни уредби за разпалване с природен газ на котли №4, 5, 7, 8 в ТЕЦ Русе - Изток в Топлофикация Русе.

Изградените инсталации и уредби целят да заменят използваното при разпалване на котлите проектно гориво – мазут с природен газ. Инвестицията в размер на 1,8 млн. лева ще позволи да се постигне по-ниска себестойност на процеса на разпалване, базирана на разликата в цената на мазута и природния газ.

Ще бъдат спестени и средства за поддръжка на мазутното стопанство, включваща необходимост от постоянното подгряване на резервоарите с мазут. Не на последно място са и екологичните предимства на синьото гориво. Направените подобрения на производствения процес ще повишат надеждността и ефективността на работата на централата, и в крайна сметка, ще рефлектират в себестойността, създавайки условия за запазване на социално-приемливи цени на произвежданата продукцията – топло- и електроенергия.

Инвестиционната и ремонтната програми на дружеството през 2013 г. традиционно са насочени към повишаване на ефективността на работата на централата и топлопреносната мрежа. Един от начините за това е замяна на остарялото и неефективно оборудване. Така тази година в Мрежова помпена станция ще бъдат монтирани нови помпи с честотно управление.

Управлението на режимите на работата на топлофикационната мрежа ще се подобри чрез смяна на контролери с по-съвременни и ефективни. Следвайки графика, ще бъдат подменени 22 абонатни станции с нови, създадени на база енергоефективни пластинчати топлообменници.

С тази реконструкция се постига най-малко 30% повишаване на ефективността на топлообменните процеси при нагряване на вода за БГВ и отопление. За разширяване на топлофикационната мрежа и включване на нови абонати дружеството е предвидело инвестиции в размер на 300 хил.лева.

 

     
Източник: Топлофикация Русе

Ключови думи: Топлофикация Русе   природен газ   Мечел   топлопреносни мрежи   топлообменници  

Област: Инвестиции  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Инвестиции

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...