Powerindustry Bulgaria  

Генератори CАТ превръщат отпадъци в енергия

08.05.2013   |   Реализации
 

С помощта на Caterpillar и на специализираното оборудване САТ отпадъците се превръщат в електричество и захранват хиляди домове и предприятия. Получаването на електроенергия от тях се нарича От отпадъци към енергия (WTE) или Енергия от отпадъци (EFW), а процесът, при който се използва метан, е сравнително прост.

При разлагането на органичните отпадъци се отделя газ метан, който се улавя от серия кладенци, направени в сметището, и се извлича към събирател, където се филтрира. След това газът се подава към двигатели с вътрешно горене, които задвижват генератори, а те от своя страна произвеждат електричество.

С многото си приложения, възможности за разширяване и икономическа ефективност генераторите CАТ с газобутални двигатели превръщат метана в 1500 МW евтина и екологична електрическа енергия на много места по света.
Ефективността на работа се доказва в три успешно реализирани проекта – сметищата Бифа Попларс, Пиурк и Дарган Роуд.
 
В сметището Бифа Попларс в Канок, Обединеното кралство, са монтирани пет генератора САТ с нискоенергийно гориво. В началото са инсталирани три генератора CАТ G3516LE, като всеки от тях непрекъснато произвежда по 1100 kW електроенергия. Две години по-късно са монтирани още два CАТ генератора G3520С, всеки от които произвежда по 1950 kW електроенергия.

Сметището Пиурк е официално известно като „сметище за нетоксични отпадъци”, разположено на площ от 70 хектара, намиращо се на 90 км от Тулуза. Ежегодно  Многоцелевото обединение на общините (SIVOM) събира, сортира и третира над 85 000 метрични тона твърди битови отпадъци от 463 общини (35 000 души), които сметището обслужва. SIVOM генерира 50% от своите ежегодни приходи от 19 млн. евро чрез производство на електроенергия от газ метан. Избраните генератори, преобразуващи този газ в електричество, са CАТ G3516 (с производителност 950 kW) и CАТ G3512 (с производителност 650 kW). Те общо произвеждат 1600 kW електроенергия, като при пълна мощност тя може да достигне над 12 800 МW.

Джайънтс е обществен парк от 220 акра в Белфаст, Северна Ирландия, създаден върху закритото сметище Дарган Роуд. Членовете на Градския съвет на  Белфаст виждат възможността да се използва газа  метан, който все още се отделя от разлагащите се отпадъци, за производство на зелено електричество, което може да се подава към местната мрежа.

Всеки един от захранваните с метан генератори, които са инсталирани на площта на Дарган Роуд, се управлява чрез стационарна система. Тя може да бъде синхронизирана с локалната енергийна мрежа ръчно или автоматично. Чрез интерфейс  човек-машина системата може да следи, да контролира и да защитава генераторите САТ на място или дистанционно.

     
Източник: Елтрак България

Ключови думи: CАТ   енергия от отпадъци   EFW   WTE   Caterpillar  

Област: Реализации  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...