Powerindustry Bulgaria  

Световната банка препоръчва преструктуриране в енергийния сектор

29.05.2013   |   Събития
 

„Най-важният проблем в енергийния сектор е овладяването на финансовия дефицит“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, който представи резултатите от изготвените анализи на Световната банка и на Европейската комисия за българската енергетика.

„Правителството е потърсило външни експерти, които да диагностицират сектора не защото в България липсват такива, а за да неутрализира всякакви съмнения в обективността и безпристрастността на направените изводи”, подчерта вицепремиерът Екатерина Захариева, която също взе участие в дискусията.

Според анализираните от Световната банка данни към 2030 г. България ще продължава да има излишък на електроенергия при наличните инсталирани мощности.
„Анализите на Европейската комисия и на Световната банка са доста сходни и показват, че в България има три големи групи от проблеми в сферата на енергетиката“, подчерта министър Василев.

Първата група е свързана с констатацията, че разходите в системата са по-големи от приходите. По думите на Асен Василев начинът, по който се използват наличните мощности в страната и моделът на ценообразуване създават огромен финансов дефицит в системата. „Общият размер на задълженията в отрасъла е малко над 13 млрд. лв. за следващите 17 години“, обясни Василев. Това означава, че ако секторът не се преструктурира, ще трябва да плащаме между 800 и 1.1 млрд. лв. на година, за да се запази цената на електроенергията на текущите равнища, подчерта той. „Това е 1.16% от БВП на страната. Всеки ден отлагане на реформите ни струва 2 млн. лв.“, каза още Василев.

Втората група от проблеми е свързана с начина на управление на енергийната система. Според анализа на Световната банка държавните активи от БЕХ се управляват непрозрачно и голяма част от трупащите се дефицити остават скрити в тази корпоративна структура. Една от основните препоръки на институцията е да се разкрият изцяло всички конфликти на интереси на всички държавни служители, депутати и работещи в енергийния отрасъл, за да се изгради доверие в него. Според експертите на Световната банка структурата на БЕХ трябва да бъде премахната, за да се повиши прозрачността в системата.

Третата голяма група от проблеми е свързана с това доколко енергийно бедните хора могат да си позволят да плащат сметките си за ток. Системата за подпомагане на тези групи е неадекватна, електроенергията в бита се използва неефективно и води до по-голямо потребление, констатират международните експерти.

Експертите на Световната банка констатират също и липса на прозрачност в работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Във връзка с това са изготвени промени в Закона на енергетиката, които вече са предложени за обществено обсъждане. По думите на министър Василев енергийният регулатор трябва да даде ясна представа как ще се променят цените, за да могат всички участници в сектора да направят своите планове.

     
Източник: МИЕТ

Ключови думи: МИЕТ   Световна банка   БЕХ   ДКЕВР   енергиен сектор  

Област: Събития  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Събития

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...