Powerindustry Bulgaria  

Представиха нови правила за ценообразуване в Обществения съвет по енергетика

05.06.2013   |   Бизнес
 

Нови правила за образуване на цената на тока бяха представени по време на последното проведено заседание на Обществения съвет по енергетика разработени през последните седмици от Министерството на икономиката и енергетиката и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

На него министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви: "Основната цел на новия модел на ценообразуване е да не се стига до увеличение на цената на електроенергията за крайните потребители и за индустрията".

Според експертите от министерството, основният принцип на новия модел е да се премахне крос-субсидирането, за да е ясно кой на кого и за какво плаща в системата на енергетиката. Част от централите ще трябва да излязат на свободния пазар и да станат по-ефективни. Държавата ще изкупува енергия от тях, само ако цената е наистина добра. Моделът е разработен при заложено по-ниско потребление от очакваното, за да се избегне финансов недостиг в системата.

"Законът за енергетиката може би ще търпи корекции, но аз съм задал крайния резултат - нулево увеличение на тока", допълни министър Стойнев и подчерта, че моделът за ценообразуване не е окончателен, а представянето му на обществения съвет е основа за неговото обсъждане и подобряване от всички заинтересовани страни.

     
Източник: МИЕ

Ключови думи: енергетика   МИЕ   Закон за енергетиката   обществен съвет по енергетика  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...