Powerindustry Bulgaria  

Проведе се пилотно обучение по проект CORONA

 

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН проведе пилотно обучение на тема „Разработване на учебна програма за неядрени специалисти и подизпълнители по основи на технологията ВВЕР и ядрени приложения ”, което се проведе от 27 до 31 май т. г.
 
Обучението е по международния проект CORONA, който има за цел създаване на регионален център за компетенции в областта на технологията ВВЕР  (водо-водни енергийни реактори) и ядрените приложения.

30 курсисти от България, Украйна, Унгария, и Чехия взеха участие в него.
Представители на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, АЕЦ Козлодуй, Fortum-Финландия, PMD-Австрия, Tecnatom-Испания бяха лектори по време на обучението.

Целта на пилотното обучение бе да се тестват разработените до момента по проекта учебни материали  и да се получи обратна връзка за оценка и усъвършенстване на учебната програма.

Проектът се финансира от Седма Рамкова прогама ЕВРАТОМ на Европейския съюз и се осъществява от консорциум, съставен от 11 организации от 8 страни и от Съвместния изследователски център към Европейската комисия.

Основните цели на CORONA са разработване на унифицирани учебни схеми по всички аспекти на ВВЕР технологията за различни целеви групи; хармонизиране на националните изисквания и условия за подготовка на персонал за тази технология с европейските програми за специализирано обучение; повишаване на безопасността и ефективността на на ядрените съоръжения с технология ВВЕР чрез специализирано първоначално и непрекъснато обучение на експлоатационния персонал; оказване на съдействие при осъществяване на научно-изследователски и приложни дейности в ядрената област и др.

     
Източник: БАН

Ключови думи: CORONA   ВВЕР технология   ЕВРАТОМ   ядрени изследвания   АЕЦ Козлодуй  

Област: Обучения  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Обучения/Семинари

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...