Powerindustry Bulgaria  

Топлофикация София спечели 6 проекта за технологична модернизация

17.06.2013   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Топлофикация София спечели безвъзмездна финансова помощ в размер на 21,5 млн. евро от Международен фонд Козлодуй за шест свои инвестиционни проекта, съобщиха от дружеството.

В периода 2013 – 2017 г. предстои  да бъдат реализирани следните проекти:

1. Повишаване на енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия, чрез подмяната на над 100 км. от старите амортизирани тръбопроводи с високоефективни предварително изолирани тръби;
2. Изграждане на когенерираща инсталация за ВОЦ-овете "Овча купел" чрез инсталирането на когенериращи модули, включващи три газови двигателя с електрическа и топлинна мощност от около 10 MW.
3. Реконструкция и модернизация на котлоагрегати №7 и №8 в ТЕЦ”София”, където ще бъдат подменени нагревните повърхности, ще бъдат монтирани нови ниско емисионни горелки.  Предвижда се също така модернизация на системите за управление на котлите и монтаж на оборудване за оползотворяване на димните газове от тях.
4. Модернизация на турбоагрегат ТГ 3 в ТЕЦ "София Изток" с нова противоналегателна турбина,  в изпълнение на изискванията на Директивата за енергийна ефектиност 2012/27/EC за високоефективно комбинирано производство.
5. Изграждне на утилизационна инсталация на котлоагрегат №9 в ТЕЦ „София” с цел оползотворяване на отпадната топлинна енергия, съдържаща се в изходящите димни газове на котела и редуциране емисиите NOx.
6. Утилизация на димни газове във ВОЦ, с цел повишаване ефективноста на оползотворяване на газовото гориво и редуциране на  въглеродните емисии.
"Решението на Асамблеята на донорите на МФК ни дава възможност да започнем жизнено необходимата технологична модернизация на компанията. Гордея се с постигнатото от нашия екип, защото ние не само разработихме проектите, но и подготвихме тяхната обосновка и ги защитихме пред експертите от ЕБВР, която администрира средствата от Международен фонд Козлодуй", коментира Стоян Цветанов, изпълнителен директор на Топлофикация София.

През т. г. ще стартират три проекта от шестте одобрени за финансиране: Повишаване на енергийната ефективност при преноса на топлинна енергия; Изграждане на когенерираща инсталация за ВОЦ-ове "Овча купел"; Реконструкция и модернизация на котлоагрегати №7 и №8 в ТЕЦ София.

Общите разходи по проектите са определени в размер на 42 млн. евро, като финансовата помощ от МФК ще бъде в размер на 21,5 млн., а останалите 20,5 млн. ще бъдат собствени средства на компанията.

     
Източник: Топлофикация София

Ключови думи: Топлофикация София   ВОЦ   Международен фонд Козлодуй   технологична модернизация  

Област: Проекти  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...