Powerindustry Bulgaria  

Влезе в сила Трети енергиен либерализационен пакет

01.07.2013   |   Бизнес
 

От 1 юли т. г. влезе в сила Третият енергиен либерализационен пакет, отнасящ се до търговията с електроенергия и природен газ в страните от Европейския съюз. Основните клаузи в пакета включват отделяне на производството, търговията и преноса на газ и електроенергия по собственост или при различни независими оператори, ограничаване на достъпа на енергийните компании от страни извън ЕС до преносните мрежи на страните от ЕС чрез определени изисквания и др.
 
Пакетът предвижда и преструктуриране на енергийните компании, с цел по-голяма независимост на преносните оператори в осъществяване на дейностите им по управление на ЕЕС, инвестиции в преносната мрежа и осигуряване на сигурност в енергийните доставки до крайни клиенти. В тази връзка е и изискването преносният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) да се отдели от Националната електрическа компания (НЕК).

"Изпълнението на тези изисквания вече е в ход, и в следващите месеци очакваме реалното прехвърляне на активите на преносната мрежа в ЕСО. Ще стартира и процесът по сертифициране на ЕСО като независим преносен оператор, съгласно изискванията на Третия либерализационен пакет.

По отношение на търговията с електрическа енергия и природен газ, Третият енергиен пакет предвижда хармонизиране на правилата за трансгранична търговия в рамките на ЕС чрез разработване на нови мрежови кодекси. Страните от регион „Югоизточна Европа“ стартираха пазарните реформи по-късно, и насочват усилията си в момента към създаване на национални конкурентни пазари. По либерализирането на пазара в България и създаването на необходимата нормативна уредба се работи отдавна.  Вече сме на етап, когато този процес не може повече да се отлага. В следващите 1-2 години мрежовите кодекси, регламентиращи създаването на общ европейски пазар, ще станат задължителни за всички оператори на преносни системи в Европа. Това налага стартиране на новия пазарен модел по въвеждането на почасов пазар в България в много кратки срокове", коментираха за PowerIndustry-Bulgaria.com от ЕСО.

Допълнителна информация и коментари от участници на пазара очаквайте в бр. 4/2013 на списанието на българската енергетика - Енерджи ревю.

     
Източник: TLL Media; снимка: dreamstime.com

Ключови думи: енергетика   либерализация   ЕСО   НЕК   газ   електроенергия  

Област: Пазар  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...