Powerindustry Bulgaria  

Датата 10 юли в световната инженерна история

10.07.2013   |   Lifestyle
 
На тази дата през 1856 г. в село Смилян в Австрийската империя (днес Хърватия) е роден Никола Тесла, сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен с редица постижения в областта на променливия ток и електроснабдяването.

Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическия мотор за променлив ток. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-вече с патентованите от него принципи на захранване с променлив ток, използвани широко и днес. Изобретява първите образци на електромеханични генератори, включително от индукционен тип, както и високочестотен трансформатор. Открива електромагнитните вълни и техните свойства. Името на Тесла се използва за мерната единица за магнитно поле.

Умира от сърдечна недостатъчност на 7 срещу 8 януари 1943 г. в хотелската си стая в Ню Йорк.

През 1952 г. е създаден музеят "Никола Тесла" в Белград. Той съдържа над 160 000 оригинални документи, над 2000 книги и списания, над 1200 исторически технически експоната, над 1500 снимки на оригинални технически предмети, инструменти и апарати, както и над 1000 планове и чертежи, свързани с живота и работата на Тесла.

     
Източник: Wikipedia

Ключови думи: Никола Тесла   изобретения   електроснабдяване   променлив ток  

Област: Lifestyle  

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Lifestyle

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесПредстоящоИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...