Powerindustry Bulgaria  

Съдът забрани окончателно ядрения реактор в София

11.07.2013   |   Събития
 

Върховният административен съд отмени положителната оценка на въздействието върху околната среда за преустройство на ядрения реактор на територията на столичния квартал Младост. Според съда решението на екологичното министерство за одобряване на ОВОС противоречи на закона.

В мотивите си петчленният състав на съда напомня, че опазването на околната среда се основава на принципа за предотвратяване и намаляване на риска за човешкото здраве, а задължителен елемент от предмета на ОВОС на конкретното инвестиционно предложение е пълно и всеобхватно изследване и анализ на въздействието му във всички негови аспекти върху човешкото здраве и при съобразяване на всички възможни рискове с предвиждане на адекватни мерки за предотвратяване или минимизиране на евентуални отрицателни въздействия върху здравето на населението.

Според съда решението по ОВОС за одобряване на инвестиционното предложение за трансформиране на ядрения реактор в ж. к. Младост в София не отговаря на прокламираните от закона цели и принципи поради липса на доказателства, оценка и становище по същество от компетентните органи в системата на здравеопазването по въпроса за здравните аспекти и рисковете за човешкото здраве. Липсва оценка на риска при земетресения, както и на рискове, свързани с аварии и природни бедствия, терористични атаки, взривове, падане на самолет и т. н. Не са определени зони за защита съгласно законодателството.

Строителството на съветския реактор за научноизследователски цели започва през 1956 г., а той стартира работа през 1961 г. Спрян е за първи път през 1989 г. Програмата по реконструирането, приета през 2001 г., предвижда намаляване на топлинната му мощност от 500 на 200 kW, както и изграждането на допълнителни съоръжения за терапия на онкоболни.

     
Източник: ВАС; снимка: Wikipedia

Ключови думи: ядрени реактори   АЕЦ   ИЯИЯЕ   БАН  

Област: Събития  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Събития

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...