Powerindustry Bulgaria  

Проведе се среща по проекта за изграждане на Трансадриатически газопровод - 17.07.2013

17.07.2013   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

„Диверсификацията и сигурността на доставките на природен газ в България са едни от основните приоритети, по които работим”, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на среща с представители на Трансадриатик пайплайн – собственик на проекта за изграждане на Трансадриатически газопровод.

По време на срещата стана ясно, че проектът за изграждането му може да се превърне в ключов източник на доставки на природен газ за страната ни чрез взаимодействие с междусистеманата газова връзка между България и Гърция.

"С реализирането на реверсивната връзка с южната ни съседка, ще се постигне реална диверсификация на източниците на природен газ за България. Това ще осигури и възможност за доставка на природен газ по Южния газов коридор. Освен това българската страна работи и по реализирането на реверсивни връзки и с други съседни страни –Турция, Румъния и Сърбия”, подчерта министър Стойнев.

Проектът за интерконектор България – Гърция (IGB) има екологично одобрение и се провежда проектиране. Предстои пред следващите няколко месеца да станат ясни търговските условия за пренос на природен газ.

В момента проектът е на етап утвърждаване на трасе, площадки и проектиране. По този начин, още преди да са стартирали доставките, участниците в Трансадриатическия газопровод ще са наясно с условията, при които ще се осъществява преносът на природен газ до България и страните от Югоизточна Европа.

     
Източник: МИЕ

Ключови думи: междусистемна газова връзка   Трансадриатически газопровод   Трансадриатик пайплайн   природен газ  

Област: Проекти  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ
Последно от Проекти
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...