Powerindustry Bulgaria  

260 млн. евро годишно са пропуснатите ползи от газификация за домакинствата у нас

26.07.2013   |   Бизнес
 

260 млн. евро годишно са пропуснатите ползи от газификацията за домакинствата в България, показват изчисления на експертите от Овергаз. Според тях годишно всяко семейство може да спестява 290 евро от замяната на електрическата енергия с природен газ.

„Изградената газоразпределителна мрежа от компаниите, които притежават лицензии в страната, е с дължина над 3500 км, като само за последните пет години са построени 1700 км. По газопроводите могат да бъдат доставяни 960 млн. куб. м природен газ годишно. Инфраструктурата дава достъп до синьо гориво на 305 000 потребители, от които 293 000 домакинства. Присъединените към мрежата са едва 70 000 или близо 4,5 пъти по-малко от тези, които живеят в близост до изградените газопроводи”, уточняват от Овергаз.

По данни от общия енергиен баланс на страната за 2011 г. прякото потребление на природен газ за домакинства нараства с 12% на годишна база, но остава с най-малък дял от 2,34% в общото енергийно потребление на бита. За сравнение този  дял в ЕС е 36%, а броят на газифицираните домове в редица държави от Общността надхвърля 80-90%.

„Неосъщественото заместване на електрическата енергия с природен газ е причината за поддържането на 1400 МВт повече мощности, които увеличават средната производствена цена на тока с 25 лв./МВтч или с 30%. Непостигнатата оптимизация на енергийния баланс чрез газификация у нас означава пропуснати годишни икономически ползи от 490 млн. евро от намалено първично потребление на енергия и 130 млн. евро от намалено крайно енергийно потребление към 2012 г.”, коментират още от компанията.

     
Източник: Овергаз

Ключови думи: Овергаз   газификация   природен газ  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...