Powerindustry Bulgaria  

Представиха Доклад за състоянието на енергетиката в България

31.07.2013   |   Бизнес
 

С 12,3% е намаляло производството на електрическа енергия през първото тримесечие на т. г. спрямо същия период на 2012 г., сочат данните от изготвения доклад за състоянието на енергетиката в Република България, представен от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика.

Според статистиката вътрешното потребление на електроенергия е намаляло с 9,6%. Увеличено е производството на електроенергия от възобновяеми източници с 51,2% за тримесечието на 2013-та.

Общият добив на природен газ през 2012 г. възлиза на 350 млн. куб. м, което е с 12% по-малко от предходната 2011 г., сочат данните на доклада за състоянието на българската енергетика. Близо 15 млрд. куб. м природен газ е транзитиран през страната ни през 2012 г., което е с 0,4% по-малко от миналата година.

„С новия модел за ценообразуване на електроенергията се намалява цената с до 5% както за битовите, така и за стопанските потребители и се позволява на всички мощности в страната да работят”,  подчерта министър Стойнев и припомни, че с промените в Закона за енергетиката отпадат добавките за зелена и кафява енергия, както и тези за невъзстановяеми разходи, което ще стимулира износа на енергия.

     
Източник: МИЕ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: МИЕ   енергетика   природен газ   Закон за енергетиката  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...