Powerindustry Bulgaria  

С 32% е намалял износът на електроенергия

05.08.2013   |   Бизнес
 

С 32% намалял търговският износ на елетроенергия за първото тримесечие на 2013 г. спрямо същия период на миналата година. Това стана ясно от изготвения от МИЕ Доклад за състоянието на енергетиката в Република България.

Според данните на документа директният износ на ел. енергия от НЕК е намалял със 70% ако се сравнят полугодията на 2013 г. и на 2011 г. Загубата на компанията за 2012 г. възлиза на 100 млн. лв., а разходите по проекта Белене са 385 млн. лв. от 2009 г. до юни 2013 г.

По време на представянето на доклада министърът икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че процесът по отделяне на Електроенергийния системен оператор от Националната електрическа компания е забавен повече от две години спрямо определения от Европейската комисия срок – март 2011 г. Въпреки че акциите на ЕСО са прехвърлени на БЕХ, отделянето на електропреносната мрежа е все още в начален етап.

"Благодарение на новия модел на ценообразуване на електроенергията за първи път се постигна намаляване на цената на ел. енергията както за битовите, така и за стопанските потребители.  В момента се натоварват всички мощности в енергийната система и се гарантира работата на миньорите", каза министър Стойнев.

Стойнев припомни, че с последните изменения на Закона за енергетиката от 5 юли т. г. износът на електроенергия беше освободен от добавките в цената за пренос на енергията (за зелена и кафява енергия, и за невъзстановяеми разходи) и бе направена промяна в механизма за изкупуване на енергия от ВЕИ и на компенсиране на разходите, свързани с това него.

     
Източник: МИЕ; снимка: НЕК

Ключови думи: МИЕ   НЕК   ЕСО   БЕХ   износ на енергия  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...