Powerindustry Bulgaria  

Използване на елегаз в електроенергийните съоръжения

07.08.2013   |   Статии
 

Проблемът с надеждната работа и дългия експлоатационен срок на прекъсвачите за високи напрежения и големи токове датира още от тяхното създаване. Многобройни са начините за намаляване на електрическата дъга при отваряне на контактите и елиминиране на предизвикваните от нея неудобства.

Сред особено успешните решения е поставянето на контактите в среда от елегаз. Прекъсвачите и други електротехнически устройства се доставят заредени с елегаз и периодичната им проверка в процеса на експлоатацията налага съобразяване с неговото наличие.

Това е още по-важно при съхраняването на контейнерите с елегаз и в случаите, когато се налага периодично допълване с него на съоръженията поради неизбежното изтичане на макар и малки количества.

И не на последно място, след края на експлоатационния срок на устройствата техният елегаз не би трябвало да се изхвърля, а да се рециклира за повторна употреба. Тези фактори изискват при експлоатация на съоръжения с елегаз добре да се познават неговите свойства.

Малко история
Елегаз е популярното наименование на неорганичното химично съединение серен шестхлорид SF6, синтезиран в лабораторни условия през 1900 г.

В следващите 3 десетилетия са изследвани подробно неговите химични и физични (включително диелектрични) свойства. Първите практически приложения като изолатор в електрически съоръжения датират от 1937 г., но масовото му използване започва десетилетие по-късно, съпътствано с производството му в промишлени мащаби...

Цялата статия може да прочетете тук

 

 

     
Източник: Eнерджи ревю

Ключови думи: елегаз   електроенергийни съоръжения  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ТРИСТАН 02
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Статии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиРеализацииБизнесИнвестицииОбществени поръчки/ТърговеВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...