Powerindustry Bulgaria  

Сеизмични проектни основи на АЕЦ Козлодуй и тяхната преоценка

07.08.2013   |   Начало»Статии
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Безопасността на ядрените централи е въпрос от особена важност, затова изискванията за осигуряване стабилността им на външни въздействия са определени от Наредба за осигуряване на безопасността на ядрените централи.

В документа се съдържат редица изисквания, сред които и тези проектите за АЕЦ да отчитат следните външни събития и опасности, характерни за площадката, като: екстремни климатични условия, земетресения, външни наводнения, падане на въздухоплавателно средство, индустриални дейности и транспорт в близост до площадката и т. н.

Според строго специфичните изисквания на нормативния документ, касаещи земетресенията, за района на дадена ядрена централа и нейната площадка се изпълняват инженерни проучвания, изследвания на процеси, явления и фактори от естествен произход, които биха могли да повлияят върху безопасността на съоръжението.

Тектоничната активност е определена от следните характеристики: местоположение на възможните земетръсни зони спрямо площадката с ясно посочване на ориентацията и границите им; амплитуди, скорости и градиенти на последните движения на земната кора и параметри на евентуални премествания; характеристики на активните разседни зони с данни за последно активиране.

Освен това се взема под внимание опасността от свлачищни премествания на склоновете с отчитане на условията на земните пластове и сеизмичните колебания, както и при отчитане на влиянието на подземни води, тектонични нарушения, съвременни геодинамични процеси.

Има се предвид евентуалното наличие на специфични земни пластове, които биха оказали влияние върху слягането под ядреното съоръжение или върху наклона на реакторните отделения при земетресение. Реакцията на дадено съоръжение и ефективността на превантивните мерки при екстремни ситуации се изследват и доказват на базата на регулярно провеждани стрес тестове.

Цялата статия може да прочетете тук

 

     
Източник: Енерджи ревю

Ключови думи: АЕЦ Козлодуй   ядрени централи   атомни реактори   сеизмична дейност   МААЕ  

Област: Статии  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Статии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...