Powerindustry Bulgaria  

50% от капацитета на газоразпределителната мрежа в страната не се използва

09.08.2013   |   Бизнес
 

50% от капацитета на изградената газоразпределителна мрежа в България се използва за пренос на природен газ до домовете. Според газоразпределителните дружества мрежата позволява транспортиране на два пъти по-големи количества синьо гориво, както и присъединяване на четири пъти повече потребители, съобщава Овергаз.

В момента капацитетът на инфраструктурата за пренос е 960 млн. куб. м природен газ годишно. По данни на ДКЕВР през 2012 г. продажбите на природен газ от всички газоразпределителни дружества в страната достигат до 482 млн. куб. м.

"Незадоволителното състояние на газификацията и пропуснатите заради това ползи на национално ниво се дължат на липсата на стратегия за насърчаване развитието на сектора. Ако се използва целият потенциал на инфраструктурата, показателят изградена мрежа на потребител би се понижил от 50 до 11,5 м. Това означава 4,3 пъти по-ниски разходи за изплащане на направените мрежови инвестиции. Цената за разпределение пък би намаляла двойно поради два пъти по-голямото количество на транспортиран природен газ", коментират от Овергаз.

 

     
Източник: Овергаз

Ключови думи: Овергаз   природен газ   газоразпределителна мрежа   газоразпределителни дружества  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...