Powerindustry Bulgaria  

Българско участие в журито на международен конкурс за пасивни сгради

14.08.2013   |   Предстоящо
 

Изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект д-р арх. Здравко Генчев е българския представител в независимото жури за връчването на международната награда за енергийно ефективни сгради и региони на Институт „Пасивна къща“ (Дармщат, Германия) за 2014 г.

Отличието е най-сериозното предизвикателство за всички, които работят в областта на нискоенергийното строителство. Крайният срок за подаване на предложения е 30 септември 2013 г.

„Лидерите в областта на енергийната ефективност вече имат ново предизвикателство – за целта обаче до 30 септември трябва да регистрират проектите си в конкурса за наградата на Институт Пасивна къща. В тази инициатива могат да участват както отделни сгради, така и цели квартали и дори региони. Специално внимание ще бъде отделено на използването на възобновяеми източници в концепциите за устойчиво снабдяване с енергия”, коментират организаторите.

Конкурсът се организира в рамките на проекта „Региони на пасивната сграда и възобновяемата енергия” (PassREg) и се провежда под патронажа на Германското федерално министерство на транспорта, строителството и градоустройството. Победителите ще бъдат обявени по време на Международната конференция Пасивна къща, която ще се проведе през април 2014 г. в Аахен, Германия.

Целта на наградата е да демонстрира високото архитектурно качество и разнообразието в енергийно ефективните проекти на международно ниво, като поставя акцент върху все по-популярната комбинация от енергийна ефективност и ВЕИ. Предпоставки за участие в категорията за самостоятелни сгради са сертификат за пасивна къща и използване на възобновяеми енергийни източници. При реконструкциите е важно спазването на критериите на стандарта EnerPHit.

Журито ще оценява проектите според архитектурния дизайн и градоустройствения план, но особен акцент ще бъде поставен и върху ролята им на водещи примери в областта на устойчивото развитие на регионално и местно равнище. Ще бъдат разгледани също креативните и новаторски решения, които засягат наболелите климатични промени, както и преодолените бариери, зададени от местоположението, финансовата рамка или строителната практика и традиции.

     
Източник: ЕнEфект

Ключови думи: ЕнEфект   PassREg   Пасивна къща    

Област: Предстоящо  

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Предстоящо

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесПредстоящоИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...