Powerindustry Bulgaria  

Стартира европейски проект за инспекции на нефтохимически контейнери

04.09.2013   |   Проекти
 

Европейската комисия, съвместно с десет европейски компании, ръководени от Shell, стартира проект за създаването на роботи, които ще заместят хората при инспекциите на съдове под налягане и резервоари за съхранение, използвани широко в нефтената, газовата и нефтохимическата промишлености, с наименованието PETROBOT.

Заради безопасността на инспекторите, които в момента извършват проверките, е необходимо петролните, газовите и нефтохимическите заводи да спират работа по време на инспекциите.

"Продължителната и струваща скъпо процедура, която съпровожда инспекциите, може да бъде значително съкратена благодарение на роботизирани технологии, с които индустрията ще спести време и ресурси и ще осигури нови възможности за европейската робототехническа промишленост", коментират инициаторите.

Партньори в проекта PETROBOT са представители на Нидерландия, Обединеното кралство, Швеция, Норвегия, Швейцария и Германия за период от три години на обща стойност от 6,2 млн. евро.

Включени в проекта специални дейности са насочени към подготовката на бъдещата потребителска общност за оптимално внедряване на новата технология.

Роботите и техните инспекционни инструменти ще трябва да се разработват и произвеждат в големи количества, услугите за роботизирани инспекции ще трябва да бъдат налице. Ако проектът бъде успешен, ще се стимулират иновациите за справяне с по-трудни ситуации.

     
Източник: ЕК; снимка: Shell

Ключови думи: PETROBOT   Shell   роботизирани технологии   нефтена промишленост   газов сектор  

Област: Проекти  

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Проекти

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесПредстоящоИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...