Powerindustry Bulgaria  

250 енергийни инфраструктурни проекта одобрени от ЕК

16.10.2013   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Списък с 250 ключови проекта за енергийна инфраструктура бяха одоборени от Европейската комисия. Тези пректи получават правото на ускорено лицензиране и по-добри регулаторни условия, както и достъп до финансови средства по Механизма за свързване на Европа, който разполага с бюджет за трансевропейска енергийна инфраструктура от 5,85 млрд. Евро за следващия програмен период.

„Проектите от общ интерес” ще помогнат на държавите от ЕС да интегрират енергийните си пазари, да разнообразят енергийните си източници. Проектите ще позволят също така преносната мрежа да поема все повече енергия от възобновяеми източници и като резултат да се намалят емисиите на CO2.

В списъка влизат до 140 проекта в областта на преноса и съхранението на електричество, около 100 проекта в областта на преноса и съхранението на газ и втечнен газ, и няколко проекта в областта на петрола и интелигентните мрежи.

Включените в списъка проеки получават предимства като сред тях са ускорени процедури за планиране и предоставяне на разрешения; един-единствен национален компетентен орган ще обработва всички процедури за издаване на разрешения.

Основно изискване при подбора на предложенията е била значителната полза за поне две държави от ЕС, добринасянето за интеграцията на пазара и конкуренцията, засилването на сигурността на доставките и намаляването на вредните емисиите.

Списъкът с проекти от общ интерес ще бъде актуализиран на всеки две години, като се включват необходими нови и се премахват вече неактуални проекти.

     
Източник: ЕК; снимка: sxc.hu

Ключови думи: ЕК   енергетика   енергийна инфраструктура   енергийни проекти  

Област: Проекти  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...