Powerindustry Bulgaria  

Над 85 млн. евро отпускат от Международния фонд Козлодуй за българската енергетика

18.11.2013   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Пет нови споразумения за безвъзмездна помощ бяха подписани в Лондон между Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и донорите на Международния фонд Козлодуй (МФК). Общата им стойност е над 85 млн. евро. В заседанията на Мониторинговия комитет и 26-ата Асамблея на донорите, които се проведоха на 14 и 15 ноември т. г., участваха министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, зам.-министър Иван Айолов, представители на Европейската комисия и Европейската банка за възстановяване и развитие.

В рамките на работните срещи детайлно бяха дискутирани проектите от двете направления, по които Европейският съюз отпуска средства за МФК – така наречения „ядрен“ и „не-ядрен“ прозорец. Тази асамблея беше последната, на която се вземат решения за проекти по „не-ядрения“ прозорец. За следващия период 2014-2020 г. средствата ще отиват само за извеждането от експлоатация на блоковете от 1 до 4 на АЕЦ Козлодуй.

Фондът отпуска допълнителна финансова помощ в размер на близо 35 млн. евро за изпълнението на пет високоприоритетни за България енергийни проекти в рамките на „не-ядрения“ прозорец, което експертите определят като огромен успех. Парите ще отидат за  нови машини, които да повишат ефективността на работата в Мини Марица-изток, както и за модернизация и разширение на Системите за събиране на данни, наблюдение и управление и Системите за енергиен мениджмънт на Централното диспечерско управление към Електроенергийния системен оператор.

Постигнато е и принципно съгласие за подпомагане на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници (ФЕЕВИ) и за изграждането на преносни газопроводни мрежи с автоматични газорегулиращи станции до Свищов, Панагюрище и Пирдоп, Банско и Разлог.

Бяха подписани и две нови споразумения за безвъзмездна помощ за рехабилитацията на хидроенергиен комплекс Белмекен-Сестримо–Чаира.

От създаването на Фонда до момента в областта на „не-ядрения“ прозорец между МИЕ и Асамблеята на донорите са били подписани 35 споразумения на обща стойност 355.738 млн. евро.

По „ядрения прозорец“ в Лондон България има ново споразумение за субсидиране на стойност 50.8 млн. евро. С тези пари ще се осигури заплащането на работещите по извеждането от експлоатация на ядрените реактори в АЕЦ „Козлодуй“ за периода 2014-2016 г.

     
Източник: МИЕ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: Международен фонд Козлодуй   ФЕЕВИ   хидроенергиен комплекс   АЕЦ Козлодуй   ЕСО  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииЕкспертноПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологииОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...