Powerindustry Bulgaria  

ЕК одобри финансирането на проекти чрез предоставянето на квоти за търговия с въглеродни емисии

06.12.2013   |   Бизнес
 

Предвиденото от България безплатно предоставяне на квоти за търговия с въглеродни емисии на стойност 945 млн. евро за модернизиране на електроенергийния сектор са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ. Това показва становището на Европейската комисия, която констатира, че средствата ще бъдат вложени в модернизиране на производствената инфраструктура, за разнообразяване на енергийния микс или за изграждане на нови инсталации.

„Инвестициите ще позволят на България да разнообрази своите източници за производство на електроенергия и да допринесе за разширяването на националните енергийни пазари. Същевременно тази мярка ще спомогне за постигането на целите от стратегията Европа 2020 чрез намаляване на емисиите на парникови газове“, коментира Хоакин Алмуния, заместник-председател на Комисията и комисар по политиката в областта на конкуренцията.

Проектите, които ще бъдат подпомогнати с безплатните квоти, бяха избрани чрез открита покана за проекти въз основа на обективни, прозрачни и общи критерии.

Националният план предвижда закриване на някои ниско ефективни топлоелектрически централи, захранвани с въглища, увеличаване на производството на енергия с ниски емисии от природен газ и от възобновяеми източници, както и по-разнообразен енергиен микс.

     
Източник: ЕК; снимка: sxc.hu

Ключови думи: въглеродни емисии   квоти   Европа 2020   производствена инфраструктура   ТЕЦ   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...