Powerindustry Bulgaria  

Финализирано е отделянето на НЕК и ЕСО

05.02.2014   |   Бизнес
 

Последната фаза от процеса по разделяне на Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор приключи на 4 февруари тази година, съобщиха от Българския енергиен холдинг.

Последната част от разделянето на двете дружества се е състояла в отделянето по собственост на мрежата и прилежащите активи.

"Това е резултат от усилията на експертите от двете дружества, които, с подкрепата на Български енергиен холдинг и Министерството на икономиката и енергетиката, успяха да осъществят правно, организационно и финансовото отделяне или преструктуриране на дейностите, което е последната стъпка за изпълнение на изискванията на Директива 2009/72/ЕО и националното законодателство", коментират от БЕХ.

Отделянето на ЕСО като собственик на електропреносната мрежа ще позволи на дружеството да стартира процеса по сертифицирането му като независим преносен оператор като последваща стъпка за развитието на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар съобразно изискванията на Третия либерализационен пакет.

     
Източник: БЕХ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: БЕХ   Български енергиен холдинг   ЕСО   Електроенергиен системен оператор   НЕК Национална електрическа компания   енергетика   Директива 2009/72/ЕО  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...