Powerindustry Bulgaria  

Придобиването на Cooper Industries от Eaton води до ''трансформация'' на електротехническата дейност и бизнеса за управление на захранването на компанията

04.03.2014   |   Бизнес
 

Неотдавна Eaton придоби конкурентната компания Cooper Industries, осъществявайки най-голямото поглъщане в своята 101-годишна история. Информацията предизвика известни вълнения, не само защото Cooper има силна позиция на пазара, но и защото това ще направи Eaton една от най-големите глобални, високотехнологични електрически компании в света. Придобиването се счита от компанията за „трансформация“ в нейната електротехническа дейност и дейността, свързана с управление на захранването. За значението на придобиването за двете компании, техните клиенти и електротехническия пазар разговаряме с г-н Габриел Таке, Country Manager на офисите на Eaton Corporation в България и Румъния.

Придобиването на Cooper Industries от Eaton в края на 2012 година е най-голямото в историята на компанията. Какви бяха конкретните стратегически цели на Eaton в това отношение?
Придобиването на Cooper със сигурност представлява трансформиращо събитие за Eaton. Когато погледнете бившата дейност на Cooper, ще видите, че тя има силни позиции в два сектора, в които Eaton още не е навлязла - генерирането на електроенергия и окабеляването. Като се има предвид цялата верига на захранването, ние вече имаме много по-пълно покритие.
Съществуват области, в които и двете компании са постигнали успехи. Например в сферата на защита на електрически вериги. Eaton е водещ експерт по отношение на прекъсвачите и един от най-големите производители на прекъсвачи в света. Cooper, от друга страна, притежава експертен опит в технологиите за предпазители. Сливането на двете неща означава, че сега ние сме единственият производител, който предлага и двете технологии, предоставяйки на нашите клиенти най-добрия избор.
Поглеждайки към Cooper Industries, ние видяхме огромна възможност за укрепване на способността на Eaton за удовлетворяване на нуждите на една интересна група от клиенти в развиващите се пазари. Обединявайки две изключителни компании, и двете с изключителен талант, ние създадохме една мощна организация за управление на захранването и се настроихме за още по-големи успехи днес и за в бъдеще.

Какво означава поглъщането за Eaton и за клиентите на Eaton?
Покупката на Cooper Industries, глобална компания с продажби от 5 млрд. долара, е много важен момент за Eaton в нейната повече от 100-годишна история. В момента ние сме една от най-големите глобални електротехнически компании в света с прогнозни продажби от 21,8 млрд. долара, която предлага високотехнологична експертиза в широк кръг от области.
Придобиването ни дава възможност за значително увеличаване на способността ни за по-добро посрещане на изискванията на пазара за усъвършенствани технологии и системи за управление на захранването. Налице е увеличено търсене на интегрирани решения в тази област от нашите клиенти. Това се отнася предимно за големите мултинационални компании и сложните мащабни проекти. Придобиването укрепи нашите позиции и сега ние можем да предложим цялостни решения за повечето подобни поръчки. Нашите клиенти оценяват факта, че могат да получат световни иновативни технологии и отлични услуги от един-единствен източник за още по-широк кръг от приложения. Сливането ускори растежа на Eaton и даде по-голям стимул за бъдеща диверсификация, както и за увеличаване на нашите иновативни способности, от които в крайна сметка се възползват нашите клиенти.

Разкажете ни повече за структурата на Cooper. От какви продуктови сегменти се състои тя?
Cooper се е разраснала като е придобивала множество компании и към момента на придобиването й от Eaton бе съставена от седем отдела, структурирани около различни продуктови фамилии. Сред тях са B-Line, производител на поддържащи системи и шкафове за инженерни подсистеми; Bussmann, ангажиран с разработката, производството и маркетинга на продукти за електротехническа защита, Crouse-Hinds, световен производител на електрически продукти и инструменти за работа в сурови и опасни промишлени условия. Останаха да споменем Cooper Lighting, Cooper Power Systems, Cooper Safety и Cooper Wiring Devices.

Как е структурирано новото продуктово портфолио на компанията? Има ли приемственост, навлизате ли в нови територии, получава ли се припокриване?
Обединението на Eaton и Cooper ни позволи да предложим една от най-големите и най-широките гами от продукти, услуги и решения, обслужващи електротехническия пазар. Заедно ние имаме размера и мащаба успешно да обслужваме всички наши пазари с по-изчерпателен набор от интегрирани решения.
Eaton и Cooper обслужват много еднакви пазари, като например преработката на петрол и газ, но практически няма припокриване в продуктите или продуктовите решения - нашите технологии са напълно допълващи се. Едновременно във високоволтовия и нисковолтовия сектор сега ние имаме значително по-широка база и възможности за по-добро обслужване на клиентите, предлагайки им цялостни решения за по-широк спектър от промишлени, комунални, търговски и жилищни пазари.
И докато основният опит на Eaton е традиционно в областта на разпределението на електроенергия с ниско и средно напрежение, защитата на електрически вериги, резервното захранване, контрола и автоматизацията, с придобиването на Cooper, ние подобрихме нашите възможности в предлагането на решения за компаниите за комунални услуги и операторите на преносни мрежи, като например такива за интелигентни мрежи и мрежова автоматизация, както и решения за осветление и окабеляване за частния и търговския сектор. Сред някои от многото водещи марки на Cooper сега част от Eaton, са Crouse-Hinds и CEAG (решения за защита от експлозии), Halo и Metalux (осветителни системи), Kyle и McGraw (енергийни технологии).

Как седемте отдела на Cooper ще бъдат интегрирани в структурата на електрическия сектор на Eaton?
Очакваме целият интеграционен процес да отнеме от 24 до 36 месеца, в зависимост от условията за бизнес. Екипи, съставени от служители на Eaton и Cooper, работят за постигане на гладък преход и увеличаване на възможностите на обединеното предприятие.

Cooper е водеща на пазара за оборудване за защита при експлозии. Това ще продължи ли като самостоятелен бизнес в рамките на структурата на Eaton или ще бъде прехвърлено към друга област?
Предложенията на Cooper Industries за защита и надеждност са стратегически важни за Eaton и ще продължат да бъдат важна част от нашата дейност, допълнително подобрявайки нашето портфолио от продукти и решения, които служат за защита на хора и имущество. Процесът на сближаване на нашите две компании все още продължава и е в съответствие с философията на Eaton за интегрирана компания.

Cooper Industries ще бъде напълно интегрирана в Eaton. Ще бъдат ли запазени марките?
Cooper има установена гама от продукти и услуги. Ние оценяваме това и ще гарантираме, че потребителите ще продължават да се възползват от технологиите и иновациите, които са получили от портфолиото на Cooper. Ние разполагаме с екип от експерти, който работи върху интеграционната програма, а един от нейните основни аспекти е свързан с марките. Като се има предвид обхвата и сложността на марките на Cooper ние внимателно изграждаме връзки между бившите силни марки на Cooper и марките на Eaton. Клиентите виждат доказателство за това на пазара.
Това винаги е много чувствителна тема за служителите и клиентите, така че действаме много внимателно. Същевременно Eaton има богата история на успешно придобиване на силни компании и марки. Например придобиването на Moeller преди няколко години, от което ние научихме много за това как да използваме една 100-годишна марка за засилване на растежа на Eaton.

Получавали ли сте отзиви от вашите клиенти за придобиването?
Това, което чуваме от нашите клиенти, особено тези, ангажирани в големи проекти е, че те искат да получават по-голяма стойност от по-малко на брой доставчици, които наистина разбират техните бизнес изисквания. Предлагайки допълващите се продуктови гами на Eaton и Cooper, ние на практика удвоихме количеството продукти, които можем да осигурим в тези големи проекти. Това е от голяма стойност за нашите клиенти, защото сега те могат да работят с цялата организация на Eaton, за да получат повече от това, което е необходимо за техните проекти.

„Новият“ Eaton има повече от 102 000 служители и очаквани проходи от 21,8 млрд. щатски долара. Прави ли това компанията достатъчно голяма, за да отбележите успешен завършек на стратегията на Eaton за растеж или се очакват и още придобивания?
Придобиванията изиграха важна роля за растежа и трансформацията на Eaton и от 2000 г. компанията е извършила придобиването на 32 електрически компании, които помогнаха за разрастването й и разширяването на нейните възможности в световен мащаб. Ние ще продължим да се фокусираме върху изграждането на капацитета на Eaton в широчина и дълбочина и ще търсим органичен растеж във всички наши подразделения, било то и със стратегически придобивания, ако е целесъобразно. Въпреки това, днес ние сме фокусирани върху успешното интегриране на Cooper, както и на няколко други компании, придобити през 2012 г.

Как българското продуктовото портфолио е засегнато от придобиването?
Придобиването на Cooper Industries доведе до цялостното разширяване на продуктовото портфолио на Eaton на българския пазар. Нашето традиционно предлагане включва ниско напрежение и оборудване средно напрежение, прекъсвачи, софтстартери, комутационна апаратура за MCC и непрекъсваеми токозахранващи устройства (UPS). След придобиването можем да осигурим още осветление и електроинсталационни изделия, интелигентни мрежи и мрежови решения за автоматизация и сигнално-охранителна техника.

Как българските клиенти реагират на придобиването?
Нашите клиенти отговарят много положително и са доволни от разширяването. Особено големите клиенти, които имат сложни проекти. Сега Eaton може да доставя технологии и решения, които да посрещнат  повече от техните нужди, което означава, че може да намали броя на доставчиците на даден проект.
 

     
Източник: Eaton

Ключови думи: Eaton   Cooper Industries   Габриел Таке   електроапаратура   управление на захраването  

Област: Електроапаратура   Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...