Powerindustry Bulgaria  

Придобиването на Cooper Industries от Eaton води до ''трансформация'' на електротехническата дейност и бизнеса за управление на захранването на компанията

04.03.2014   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Неотдавна Eaton придоби конкурентната компания Cooper Industries, осъществявайки най-голямото поглъщане в своята 101-годишна история. Информацията предизвика известни вълнения, не само защото Cooper има силна позиция на пазара, но и защото това ще направи Eaton една от най-големите глобални, високотехнологични електрически компании в света. Придобиването се счита от компанията за „трансформация“ в нейната електротехническа дейност и дейността, свързана с управление на захранването. За значението на придобиването за двете компании, техните клиенти и електротехническия пазар разговаряме с г-н Габриел Таке, Country Manager на офисите на Eaton Corporation в България и Румъния.

Придобиването на Cooper Industries от Eaton в края на 2012 година е най-голямото в историята на компанията. Какви бяха конкретните стратегически цели на Eaton в това отношение?
Придобиването на Cooper със сигурност представлява трансформиращо събитие за Eaton. Когато погледнете бившата дейност на Cooper, ще видите, че тя има силни позиции в два сектора, в които Eaton още не е навлязла - генерирането на електроенергия и окабеляването. Като се има предвид цялата верига на захранването, ние вече имаме много по-пълно покритие.
Съществуват области, в които и двете компании са постигнали успехи. Например в сферата на защита на електрически вериги. Eaton е водещ експерт по отношение на прекъсвачите и един от най-големите производители на прекъсвачи в света. Cooper, от друга страна, притежава експертен опит в технологиите за предпазители. Сливането на двете неща означава, че сега ние сме единственият производител, който предлага и двете технологии, предоставяйки на нашите клиенти най-добрия избор.
Поглеждайки към Cooper Industries, ние видяхме огромна възможност за укрепване на способността на Eaton за удовлетворяване на нуждите на една интересна група от клиенти в развиващите се пазари. Обединявайки две изключителни компании, и двете с изключителен талант, ние създадохме една мощна организация за управление на захранването и се настроихме за още по-големи успехи днес и за в бъдеще.

Какво означава поглъщането за Eaton и за клиентите на Eaton?
Покупката на Cooper Industries, глобална компания с продажби от 5 млрд. долара, е много важен момент за Eaton в нейната повече от 100-годишна история. В момента ние сме една от най-големите глобални електротехнически компании в света с прогнозни продажби от 21,8 млрд. долара, която предлага високотехнологична експертиза в широк кръг от области.
Придобиването ни дава възможност за значително увеличаване на способността ни за по-добро посрещане на изискванията на пазара за усъвършенствани технологии и системи за управление на захранването. Налице е увеличено търсене на интегрирани решения в тази област от нашите клиенти. Това се отнася предимно за големите мултинационални компании и сложните мащабни проекти. Придобиването укрепи нашите позиции и сега ние можем да предложим цялостни решения за повечето подобни поръчки. Нашите клиенти оценяват факта, че могат да получат световни иновативни технологии и отлични услуги от един-единствен източник за още по-широк кръг от приложения. Сливането ускори растежа на Eaton и даде по-голям стимул за бъдеща диверсификация, както и за увеличаване на нашите иновативни способности, от които в крайна сметка се възползват нашите клиенти.

Разкажете ни повече за структурата на Cooper. От какви продуктови сегменти се състои тя?
Cooper се е разраснала като е придобивала множество компании и към момента на придобиването й от Eaton бе съставена от седем отдела, структурирани около различни продуктови фамилии. Сред тях са B-Line, производител на поддържащи системи и шкафове за инженерни подсистеми; Bussmann, ангажиран с разработката, производството и маркетинга на продукти за електротехническа защита, Crouse-Hinds, световен производител на електрически продукти и инструменти за работа в сурови и опасни промишлени условия. Останаха да споменем Cooper Lighting, Cooper Power Systems, Cooper Safety и Cooper Wiring Devices.

Как е структурирано новото продуктово портфолио на компанията? Има ли приемственост, навлизате ли в нови територии, получава ли се припокриване?
Обединението на Eaton и Cooper ни позволи да предложим една от най-големите и най-широките гами от продукти, услуги и решения, обслужващи електротехническия пазар. Заедно ние имаме размера и мащаба успешно да обслужваме всички наши пазари с по-изчерпателен набор от интегрирани решения.
Eaton и Cooper обслужват много еднакви пазари, като например преработката на петрол и газ, но практически няма припокриване в продуктите или продуктовите решения - нашите технологии са напълно допълващи се. Едновременно във високоволтовия и нисковолтовия сектор сега ние имаме значително по-широка база и възможности за по-добро обслужване на клиентите, предлагайки им цялостни решения за по-широк спектър от промишлени, комунални, търговски и жилищни пазари.
И докато основният опит на Eaton е традиционно в областта на разпределението на електроенергия с ниско и средно напрежение, защитата на електрически вериги, резервното захранване, контрола и автоматизацията, с придобиването на Cooper, ние подобрихме нашите възможности в предлагането на решения за компаниите за комунални услуги и операторите на преносни мрежи, като например такива за интелигентни мрежи и мрежова автоматизация, както и решения за осветление и окабеляване за частния и търговския сектор. Сред някои от многото водещи марки на Cooper сега част от Eaton, са Crouse-Hinds и CEAG (решения за защита от експлозии), Halo и Metalux (осветителни системи), Kyle и McGraw (енергийни технологии).

Как седемте отдела на Cooper ще бъдат интегрирани в структурата на електрическия сектор на Eaton?
Очакваме целият интеграционен процес да отнеме от 24 до 36 месеца, в зависимост от условията за бизнес. Екипи, съставени от служители на Eaton и Cooper, работят за постигане на гладък преход и увеличаване на възможностите на обединеното предприятие.

Cooper е водеща на пазара за оборудване за защита при експлозии. Това ще продължи ли като самостоятелен бизнес в рамките на структурата на Eaton или ще бъде прехвърлено към друга област?
Предложенията на Cooper Industries за защита и надеждност са стратегически важни за Eaton и ще продължат да бъдат важна част от нашата дейност, допълнително подобрявайки нашето портфолио от продукти и решения, които служат за защита на хора и имущество. Процесът на сближаване на нашите две компании все още продължава и е в съответствие с философията на Eaton за интегрирана компания.

Cooper Industries ще бъде напълно интегрирана в Eaton. Ще бъдат ли запазени марките?
Cooper има установена гама от продукти и услуги. Ние оценяваме това и ще гарантираме, че потребителите ще продължават да се възползват от технологиите и иновациите, които са получили от портфолиото на Cooper. Ние разполагаме с екип от експерти, който работи върху интеграционната програма, а един от нейните основни аспекти е свързан с марките. Като се има предвид обхвата и сложността на марките на Cooper ние внимателно изграждаме връзки между бившите силни марки на Cooper и марките на Eaton. Клиентите виждат доказателство за това на пазара.
Това винаги е много чувствителна тема за служителите и клиентите, така че действаме много внимателно. Същевременно Eaton има богата история на успешно придобиване на силни компании и марки. Например придобиването на Moeller преди няколко години, от което ние научихме много за това как да използваме една 100-годишна марка за засилване на растежа на Eaton.

Получавали ли сте отзиви от вашите клиенти за придобиването?
Това, което чуваме от нашите клиенти, особено тези, ангажирани в големи проекти е, че те искат да получават по-голяма стойност от по-малко на брой доставчици, които наистина разбират техните бизнес изисквания. Предлагайки допълващите се продуктови гами на Eaton и Cooper, ние на практика удвоихме количеството продукти, които можем да осигурим в тези големи проекти. Това е от голяма стойност за нашите клиенти, защото сега те могат да работят с цялата организация на Eaton, за да получат повече от това, което е необходимо за техните проекти.

„Новият“ Eaton има повече от 102 000 служители и очаквани проходи от 21,8 млрд. щатски долара. Прави ли това компанията достатъчно голяма, за да отбележите успешен завършек на стратегията на Eaton за растеж или се очакват и още придобивания?
Придобиванията изиграха важна роля за растежа и трансформацията на Eaton и от 2000 г. компанията е извършила придобиването на 32 електрически компании, които помогнаха за разрастването й и разширяването на нейните възможности в световен мащаб. Ние ще продължим да се фокусираме върху изграждането на капацитета на Eaton в широчина и дълбочина и ще търсим органичен растеж във всички наши подразделения, било то и със стратегически придобивания, ако е целесъобразно. Въпреки това, днес ние сме фокусирани върху успешното интегриране на Cooper, както и на няколко други компании, придобити през 2012 г.

Как българското продуктовото портфолио е засегнато от придобиването?
Придобиването на Cooper Industries доведе до цялостното разширяване на продуктовото портфолио на Eaton на българския пазар. Нашето традиционно предлагане включва ниско напрежение и оборудване средно напрежение, прекъсвачи, софтстартери, комутационна апаратура за MCC и непрекъсваеми токозахранващи устройства (UPS). След придобиването можем да осигурим още осветление и електроинсталационни изделия, интелигентни мрежи и мрежови решения за автоматизация и сигнално-охранителна техника.

Как българските клиенти реагират на придобиването?
Нашите клиенти отговарят много положително и са доволни от разширяването. Особено големите клиенти, които имат сложни проекти. Сега Eaton може да доставя технологии и решения, които да посрещнат  повече от техните нужди, което означава, че може да намали броя на доставчиците на даден проект.
 

     
Източник: Eaton

Ключови думи: Eaton   Cooper Industries   Габриел Таке   електроапаратура   управление на захраването  

Област: Електроапаратура   Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Бизнес
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...