Powerindustry Bulgaria  

Започва следващ етап от изграждането на газовата връзка България - Турция

17.03.2014   |   Бизнес
 

Съвместната дейност на работните групи от българска и турска страна по повод предстоящото изграждане на интерконекторната връзка България – Турция е приключила, информират от Министерството на икономиката и енергетиката. От българска страна в работата на групата участват експерти от МИЕ и газовите дружества Булгаргаз и Булгартрансгаз.

В резултат от съвместните действия на експертите бе изготвен меморандум за уточняване на техническите и икономически параметри на бъдещата връзка, която се предвижда да бъде двустранна.

Ключова стъпка в тази посока е стартирането на предпроектно проучване, в рамките на което ще бъдат уточнени всички технически аспекти на проекта, неговите финансови параметри, възможността за привлечено европейско финансиране. Предпроектното проучване ще отчита и търговски, и пазарен интерес към интерконектора.

На база на предпроектното проучване и оценката на възможностите ще бъде изготвен подробен график и срокове за изграждането на ITB.

С реализирането на проекта се изпълняват изискванията на Регламента на ЕС за сигурността на газовите доставки № 994/2010 и едновременно с това се постига до голяма степен диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ към/ през България и региона. Именно по тази причина Европейската комисия оцени междусистемната връзка Турция-България (ITB) като един от проектите от „общ интерес”.

     
Източник: МИЕ; снимка: sxc.hu

Ключови думи: газова връзка   интерконекторна връзка   газопровод   природен газ  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесРеализацииИнвестицииВидео на седмицатаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...