Powerindustry Bulgaria  

Уестингхаус и АЕЦ Козлодуй сключиха споразумение за изграждане на нов реактор

01.08.2014   |   Бизнес
 
Уестингхаус и АЕЦ Козлодуй съобщиха, че са подписали споразумение за разширяване на ядрените мощности в електроцентралата. Съгласно решение от последното заседание на Министерския съвет акционерното споразумение ще влезе в сила, след като бъде одобрено от следващото правителство.
 
От АЕЦ Козлодуй информират, че преговорите са проведени и завършени в периода януари–юли 2014 г. Споразумението предвижда дяловото участие в проектната компания АЕЦ Козлодуй – Нови мощности да бъде в пропорция 70% за АЕЦ Козлодуй и 30% за Уестингхаус Електрик Къмпани.
 
"Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти. Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности", уточняват от ядрената централа.
 
В споразумението не са споменати държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия. 
 
За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда провеждане на открит международен търг. Уестингхаус ще достави цялото оборудване за новия реактор АР1000, както и проектирането, инженеринга и горивото за него.
     
Източник: АЕЦ Козлодуй

Ключови думи: АЕЦ Козлодуй   АЕЦ Козлодуй – Нови мощности   Уестингхаус   ядрени реактори  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...