Powerindustry Bulgaria  

Булгартрансгаз и SOCAR подписаха споразумение за разширение на ПГХ Чирен

24.09.2014   |   Бизнес
 
Булгартрансгаз и държавната нефтена и газова компания на Азербайджан SOCAR сключиха меморандум за разбирателство за проучване на възможностите за развитие на проекта за разширение на газовото хранилище в Чирен. 
 
Документът бе подписан по време на визитата на президента Росен Плевнелиев в Азербайджан за офциалното стартиране на изграждането на проектите от Южния газов коридор на ЕС. Той бе придружен от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, както и представители на ръководствата на Булгартрансгаз и Булгаргаз. 
 
Вторият двустранен документ, подписан по време на посещението на българската делегация, е писмо за намерения между SOCAR и Булгаргаз за проучване на възможностите за осъществяване на по-ранни доставки на определени количества природен газ за България към 2017 г. през междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Ще бъдат разгледани и възможностите за осъществяване на доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция.
 
Осъществяването на проектите от Южния газов коридор на ЕС, в който са включени разширението на Южнокавказкия газопровод (SCPx) и изграждането на газопроводите TANAP, TAP и интерконекторът Гърция-България (IGB), ще осигури маршрут за договорените алтернативни доставки от 1 млрд. куб. м/годишно азербайджански природен газ от находището Шах Дениз 2 за страната ни от 2019 г. 
     
Източник: МИЕ; снимка: Булгартрансгаз

Ключови думи: SOCAR   Булгартрансгаз   TANAP   TAP   Булгаргаз  

Област: Събития  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииВидео на седмицатаСъбитияРеализацииПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...